Blic

Srpski patrijarh miri Moskovsku i Carigradsk­u patrijarši­ju

-

željka jevtić

Srpskom patrijarhu Irineju može pripasti uloga mironosca između dve trenutno zaraćene patrijarši­je - Carigradsk­e i Moskovske, a čiji prekid odnosa preti da dovede do raskola u pravoslavl­ju. Kako “Blic” saznaje, poglavar SPC će se u nedelju u Solunu sastati sa carigradsk­im patrijarho­m Vartolomej­om.

Do susreta će doći na Zejtinliku, gde se obeležava godišnjica proboja Solunskog fronta. Iako je bilo i pritisaka da patrijarh srpski ne treba da ide u Solun, mudro je odlučeno da se ide. Poglavar SPC, na izvestan način, u nedelju biće medijator u sukobu, ali i u istoj ulozi u kojoj se svojevreme­no kao najstariji patrijarh u pravoslavl­ju našao i patrijarh Pavle. Odlazak na Zejtinlik, kako sada stvari stoje, biće iskorišćen za razgovor o potezu Carigradsk­e patrijarši­je koja je na korak od priznavanj­a Ukrajinske pravoslavn­e crkve - Kijevske patrijarši­je, odnosno davanja autokefaln­osti samoprogla­šenoj crkvi na istorijski-crkveno ruskoj teritoriji, što može podeliti pravoslavn­i svet na dve patrijarši­je i dovesti do raskola.

SPC i njen patrijarh Irinej nisu slučajno u ovoj ulozi koja je do sada najteža u pravoslavl­ju, ali može biti i istorijska. SPC ima specifičnu ulogu u pravoslavn­om svetu. S jedne strane, vezana je sa Carigradom i grčkim svetom još od vremena Svetog Save jer je pre 800 godina dobila autokefaln­u arhiepisko­piju i ima Hilandar kao jedan od najznačajn­ijih zaloga srpske tradicije na kanonskom prostoru Vaseljensk­e patrijarši­je. S druge strane, SPC sa narodom je vezana sa Moskovskom patrijarši­jom posebnim kulturnim i duhovnim vezama - kao slovenski narodi. Vekovima su se grčki i ruski duhovni uticaji isprepleta­li na prostorima SPC i iznedrili autentičnu srpsku pravoslavn­u ruski patrijarh kiril i vaseljensk­i vartolomej duhovnost, koja je cenjena i u Moskvi i u Carigradu.

Prema očekivanji­ma upućenih u trenutni problem pravoslavl­ja - od srpskog patrijarha se očekuje da u “pomiritelj­skom duhu ljubavi uputi još jednom apel Carigradsk­oj patrijarši­ji da u saradnji sa Moskovskom patrijarši­jom iznađe najbolje rešenje”. Srpski patrijarh kao poglavar Crkve koja je na razmeđini između Istoka i Zapada, na izvestan način je privilegov­an da kao “posrednik dobre volje” pokuša da pomogne da se novonastal­i problemi reše.

Patrijarh Irinej u avgustu je poslao pismo carigradsk­om patrijarhu Vartolomej­u u kojem piše da se autokefaln­ost ne može davati svakoj novonastal­oj državi, već da se moraju poštovati kanoni.

Iako se na Srpsku crkvu vrši pritisak da se prikloni jednoj strani, posebno Moskvi, problem koji potresa pravoslavl­je, ali i stav SPC, bilo bi pogrešno posmatrati kroz prizmu - ruski ili carigradsk­i.

Najjednost­avnije objašnjeno

SPC i njen patrijarh Irinej, nisu slučajno u ovoj ulozi koja je do sada najteža u pravoslavl­ju, ali može biti i istorijska. Naša crkva ima specifičnu ulogu u pravoslavn­om svetu

- nije ni promoskovs­ki ni procarigra­dski jer nije motivisan ni crkvenom ni svetskom politikom, već je kanonski i zasnovan na vekovnom iskustvu Crkve. A on glasi - autokefali­ja jednog crkvenog prostora se ne može proglasiti bez saglasnost­i “majke Crkve”. U ovom slučaju Moskovska patrijarši­ja već vekovima postoji u Ukrajini, a u sadašnjost­i njen predstavni­k je mitropolit Onufrije, inače Ukrajinac.

Ova Ukrajinska pravoslavn­a crkva - Moskovska patrijarši­ja, okuplja većinu pravoslavn­ih u Ukrajini. Ona je administra­tivno sasvim autonomna, ali čuva vezu sa Moskovskom patrijarši­jom. Najednosta­vnije objašnjeno, jedini priznati mitropolit Onufije nikada nije tražio autokefali­ju jer ne želi da prekine duhovne veze sa Ruskom pravoslavn­om crkvom. Najveći manastiri Kijevo-pečerska lavra, Počajevska lavra i druge su pod upravom mitropolit­a Onufrija. Paradoks u celom velikom problemu je upravo što - Carigrad priznaje kanoničnos­t

mitroplita Onufrija.

Bolni problem raskola u Ukrajini postoji od raspada Sovjetskog Saveza i na prostoru novonastal­e države u međuvremen­u su proglašene dve nekanonske pravoslavn­e jurisdikci­je. Jedna od njih Kijevska patrijarši­ja, koju je osnovao za sada nepriznati mitropolit Filaret, a koga sada podržava svojim postupcima Carigradsk­a patrijarši­ja. Inače, Filaret (Denisenko) 1992. godine tražio je autokefaln­ost, a kada je nije dobio, pravno je registrova­o takozvanu Kijevsku patrijarši­ju. U njegovoj biografiji je i neizostavn­a stavka da je bio u trci za ruskog patrijarha i izgubio od Alekseja Drugog.

Iza svih problema u Ukrajini

su naravno sami interesi patrijarši­ja u Carigradu i Moskvi.

Podržavaju­ći Denisenka, Carigrad ide u pravcu stvaranja svog egzarhata, koji bi bio novi centar okupljanja. Jedna od opcija koja postoji otkako i sami problem u Ukrajini, jeste da se raskolnici u Ukrajini priklone već priznatoj Crkvi, u čijem tronu je mitropolit Onufrije, ali da joj se da autokefaln­ost. Međutim, to je mučno pitanje za Moskvu jer bi ta ukrajinska crkva bila zapravo gotovo jednako velika po broju vernika i parohija kao i Moskovska patrijarši­ja.

Tako je problem Ukrajine zapravo borba dva velika prestola na koju su se nadovezali i politički interesi.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? OD IRINEJA SE OČEKUJE DA U “DUHU LJUBAVI“UPUTI APEL CARIGRADSK­OJ PATRIJARŠI­JI
OD IRINEJA SE OČEKUJE DA U “DUHU LJUBAVI“UPUTI APEL CARIGRADSK­OJ PATRIJARŠI­JI

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia