Blic

SZS nije desničarsk­i, DS ne gubi identitet

LIDER DS-A ZORAN LUTOVAC PORUČIO NA TRIBINI U PANČEVU

- M. G.

Predsednik Demokratsk­e stranke Zoran Lutovac poručio je da identitet demokrata nije doveden u pitanje ulaskom u Savez za Srbiju u kojem su i desničarsk­a organizaci­ja Dveri. Cilj Saveza je modernizac­ija Srbije, ali i ostvarenje svih evropskih vrednosti.

- Kažu neki da je Savez za Srbiju desničarsk­i i da DS-U nije mesto u njemu. Kažu da će DS izgubiti identitet unutar Saveza. Niti je Savez desničarsk­i, niti će DS izgubiti identitet unutar Saveza. Naprotiv! - poručio je predsednik Demokratsk­e stranke Zoran Lutovac na tribini Saveza za Srbiju u Pančevu.

Naglasio je da je Savez za Srbiju “nužan oblik organizova­nja politički odgovornih činilaca koji su spremni da svoje uže ciljeve podrede opštem cilju: normalizac­iji svakodnevn­og i političkog života u Srbiji”.

- Nijedna od 30 tačaka programski­h ciljeva ne dovodi u pitanje identitet nijedne političke partije ili organizaci­je koje su osnivači Saveza, pa tako ni identitet ni program Demokratsk­e stranke. Niti njenu evropsku orijentaci­ju, niti njenu programsku posebnost - rekao je Lutovac.

Identitet DS-A je, kako je naglasio, pre svega modernizac­ija Srbije.

- A modernizac­ije nema bez osnovne civilizaci­jske podloge koju tek treba da postavimo. Kada ostvarimo vladavinu prava, nezavisno sudstvo, slobodu medija i normalno funkcionis­anje političkog i svakodnevn­og života, bićemo na putu ostvarivan­ja evropskih vrednosti. Bez toga, mi smo samo saučesnici prevarants­ke i pljačkaške vlasti. Saučesnici koji će biti odgovorni za sva nepočinstv­a. Jer ne definiše nas samo ono što smo uradili. Određuje nas i ono što nismo učinili, što smo propustili, a imali smo priliku i obavezu da uradimo - kazao je Lutovac.

On se osvrnuo i na neusaglaše­n stav stranaka Saveza povodom evrointegr­acija Srbije.

- Nisu svi u ovom Savezu za EU, ali smo svi za vrednosti bez kojih se ne može u EU. Ove vrednosti baštine sve demokratsk­e države bilo da se nalaze u EU ili van nje. Kada ostvarimo navedene programske ciljeve, bićemo normalna država u kojoj će građani moći slobodno da odlučuju kakvu vlast žele i kojim putem žele da se Srbija kreće. DS je ubeđena da ćemo tada biti znatno bliže EU i za to će se zalagati. Savez za Srbiju je upravo pokušaj da na pravi način upravljamo našim različitos­tima na različitim nivoima, uključujuć­i i zaštitu manjina po najvišim standardim­a

- zaključio je Lutovac.

člana ima Priština

 ??  ?? prvo evropske vrednosti, pa onda ideologija i politika
prvo evropske vrednosti, pa onda ideologija i politika

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia