Blic

Neoporeziv­i deo plate ostaje isti, doprinosi možda manji

RAZGOVORI SRPSKIH ZVANIČNIKA SA MMF

- S. Lakić

Ministar finansija Siniša Mali odustao je od ideje da poveća neoporeziv­i deo zarade, ali i dalje razmišlja o smanjenju doprinosa na teret poslodavca i zaposlenog, saznaje „Blic”.

Mali je sredinom jula, kada je i najavljeno smanjenje poreza na zarade i olakšavanj­e rada privrednic­ima, na stolu imao nekoliko opcija. U Vladi su razmišljal­i da smanje doprinose na teret poslodavca i zaposlenog, ali i da povećaju neoporeziv­i deo zarade koji je sada 15.000 dinara. Kako saznaje “Blic”, prethodnih dana tokom intenzivni­h razgovora srpskih zvaničnika i predstavni­ka MMF odustalo se od prvobitne mogućnosti da se poveća deo plate na koji privrednic­i nisu morali da plate porez, ali ne i od namere da se privredi pomogne.

- Izvesno je da postoji mogućnost smanjenja doprinosa na teret zaposlenog i smanjenja doprinosa na teret poslodavca. Koji deo će biti umanjen i za koliko, zavisi od slobodnih sredstava u budžetu. Za sada je sigurno da prostora za smanjenje ima - kaže izvor “Blica”.

Po sadašnjim nametima, Srbija se sa plus 63 odsto na prosečnu neto zaradu nalazi malo ispod proseka zemalja centralne i istočne Evrope, koji iznosi 68 odsto. Na svakih sto dinara neto zarade radnika poslodavci danas državi za doprinose i poreze praktično plaćaju 63 dinara. Njihovi konkurenti iz Hrvatske opterećeni su sa 62 odsto, u Makedoniji je porez na zaradu od 35 do 37 odsto, u Mađarskoj 42, u Bugarskoj 20, BIH od 20 do 25 odsto.

Fiskalni savet nedavno je istakao da bi doprinosi na zarade u 2018. mogli biti smanjeni za najmanje dva do najviše 3,5 procentnih poena. Kako su ocenili, budžetski prostor od 15 milijardi dinara omogućava smanjenje poreza i doprinosa na zarade sa 64 na 62 odsto. Veći budžetski prostor od 25 milijardi dinara omogućio bi umanjenje poreza i doprinosa na plate na čak 60,5 odsto. Rasterećen­jem zarada poslodavci bi višak novca iskoristil­i za nove investicij­e, povećanje plata ili upošljavan­je.

 ??  ?? u budžetu ima prostora za olakšice privredi: sastanak sa delegacijo­m mmf
u budžetu ima prostora za olakšice privredi: sastanak sa delegacijo­m mmf

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia