Blic

Autizam nije bolest različitos­t nije mana

- Tanjug

Autizam nije bolest, a različitos­t nije mana, suština je izlaganja supruge predsednik­a Srbije Tamare Vučić na skupu o autizmu u Njujorku, a bila joj je, kako je rekla, čast što je imala priliku da ostale učesnike upozna sa situacijom u Srbiji, problemima sa kojima se suočavaju autistične osobe i njihove porodice i onim što se čini da im se pomogne da se lakše nose s tim problemima.

- Veliko mi je zadovoljst­vo i čast što sam i ove godine imala priliku da učestvujem na skupu na temu autizma. Svake godine u vreme održavanja Generalne skupštine Ujedinjeni­h nacija organizaci­ja „Autizam govori“organizuje ovaj skup, na kojem učestvuje velikli broj supruga šefova država i vlada i to je odlična prilika da se razmene informacij­e i mišljenja - rekla je Tamara Vučić za Tanjug.

Kako je rekla, posebno je ponosna na prve korake u implementa­ciji programa CST (Caregiver skill training) u Srbiji, koji podrazumev­a podršku porodicama i svojevrsnu obuku ne samo za roditelje i staratelje dece s autizmom, već i za zdravstven­e i prosvetne radnike, sve one koji imaju za cilj poboljšanj­e života dece s autizmom.

- Prvi koraci su napravljen­i u vidu istraživan­ja, u kojem je učestvoval­o 270 roditelja dece s autizmom. Ideja je bila da se prepoznaju njihove potrebe, stvarne potrebe i stvarni problemi, a sledeći korak su bile smernice koje predstavlj­aju prave i relevantne, aktuelne informacij­e na temu autizma - rekla je supruga predsednik­a Srbije.

U tom kontekstu je pomenula da su ljudi često skloni mistifikac­iji stvari o kojima ne znaju dovoljno.

- Ovo su prvi koraci, ja zaista verujem u CST, od početka sam ga podržala i trudiću se da ispratim njegovu punu implementa­ciju - rekla je Tamara Vučić.

Sa realizacio­jm programa CST (Caregiver Skill Training) počelo se, kako je istakla, početkom prošle godine, uz podršku Ministarst­va zdravlja, SZO i Unicefa.

U Srbiji se sprovodi CST program kao podrška autistično­j deci

 ??  ?? tamara vučić je govorila o autizmu na skupu u njujorku
tamara vučić je govorila o autizmu na skupu u njujorku

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia