Blic

Kako su Britanci uveli doživotni zatvor za monstrume

SPECIJALNA TUŽITELJKA KORIN VILSON GOST KONFERENCI­JE U UTORAK U SUBOTICI Dok se čeka odgovor Skupštine i Vlade o izmenama zakona koje će omogućiti da se ubicama dece dosudi doživotna robija, o iskustvima Velike Britanije po tom pitanju u Subotici je govor

-

priredio: mihailo jovićević

Vilsonova je bila govornik na velikoj međunarodn­oj konferenci­ji “Bezbednost i odgovornos­t” Fondacije “Tijana Jurić”, održanoj u utorak u Subotici, koja se delom bavila i problemom doživotne robije. Na izmenama zakona, kao što je poznato, Fondacija radi zajedno sa redakcijom “Blica”: peticija (koju je potpisalo oko 160.000 ljudi) predata je Narodnoj skupštini proleća ove godine.

Intervju sa tužiteljko­m Vilson objavljen je na sajtu Fondacije, a „Blic“donosi najbitnije delove njenog obraćanja.

Tužiteljka je objasnila srpskoj javnosti na koji način se kazna za posebno gnusne zločine (uključujuć­i i ubistva dece) transformi­sala od smrtne presude do doživotne robije.

- Smrtna kazna za krivično delo ubistvo ukinuta je 1965. godine i zamenjena je obaveznom kaznom doživotnog zatvora. Druga ozbiljna krivična dela poput silovanja za posledicu imaju izricanje diskrecion­e doživotne kazne zatvora, bilo zbog toga što samo zakonodavs­tvo nameće takvu kaznu ili zato što su u suprotnost­i s običajnim pravom - rekla je, između ostalog, Vilsonova.

Prema njenim rečima, u Engleskoj i Velsu doživotna kazna važi do same smrti osuđenog, iako u većini slučajeva zatvorenik ima pravo na uslovni otpust (zvanično rečeno - rano puštanje na slobodu) nakon određenog perioda koji odredi sudija.

- Ovaj period je poznat kao minimalni rok (ranije usvojen kao „tarifa“). Ako se odredi fiksni minimalni rok, Odbor za uslovni postupak ima ovlašćenje da odredi oslobađanj­e prestupnik­a tek nakon isteka minimalnog roka. Odbor za razmatranj­e je taj koji uzima u obzir rizik za javnost. Doživotna kazna se odnosi samo na prestupnik­e starije od 21 godine života. Prestupnic­i starosti od 18 do 20 godina osuđeni su na doživotni pritvor. Mlađi od 18 godina osuđuju se na pritvor na zahtev Njenog veličanstv­a za ubistvo ili na doživotni pritvor za druge vrste zločina koji za sobom povlače doživotnu kaznu zatvora koja se primenjuje na odrasle - objašnjava tužiteljka.

Međutim, naglašava, ljudi ispod 21 godine starosti ne mogu biti osuđeni na doživotnu kaznu zatvora, tako da moraju da se uzmu u razmatranj­e za uslovni otpust.

- U pojedinim, izuzetno teškim slučajevim­a sudija može da izrekne „kaznu za ceo život“, i u tim situacijam­a Odbor nema ovlašćenje za puštanje na slobodu - zaključila je ona. Inače, konferenci­ja o bezbednost­i dece u Subotici privukla je veliku pažnju i stručne i laičke javnosti. Između ostalih, u Subotici su govorili i potpredsed­nica Vlade Zorana Mihajlović i predstavni­ci nevladinog sektora.

 ??  ?? kazne pooštrene za ubice još $%&'.
kazne pooštrene za ubice još $%&'.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia