Blic

Voćnjaci ponovo procvetali, ali to nije dobro za rod

- P. V.

Početak jeseni u nekolicini valjevskih sela je kao da je reč o proleću pošto je voće po drugi put ove godine procvetalo, naročito višnja, trešnja i šljiva.

Skoro da nema sela u okolini Valjeva i Osečine da nije procvetalo poneko stablo, a kako pričaju sami poljoprive­dnici, masovno cvetanje voća krajem septembra ne pamti se decenijama.

- Na 600 metara smo nadmorske visine, a u mom voćnjaku procvetala je šljiva darosavka. Malina sorte vilamet je pre dve godine imala rod u oktobru, ali da je šljiva procvetala u ovo doba godine, ja ne pamtim. Prizor je prolećni iako je počela jesen, a koliko je ovo dobro nisam siguran. Mnogi strahuju da sledeće godine roda neće biti – priča Milisav Poznanović iz sela Ravnje.

Poljoprivr­edni stručnjaci objašnjava­ju da se pojava druge vegetacije voća dešava u godinama kao što je ova, kada ima izuzetno puno padavina tokom juna i jula. Lepa je na oko, ali poželjna nije.

- Na drugo cvetanje su posebno osetljive koštunjave voćne vrste kao što su trešnja, višnja i šljiva. Ove godine se pokazalo da su skoro sva stabla koštunjavo­g voća, koja nisu štićena dovoljno ili adekvatno, rano ostala bez listova i sad se ponovo javilo listanje i cvetanje. Voćka umesto da uđe u period mirovanja potpuno pripremlje­na, sada će u tu vegetativn­u fazu ući delimično ili uopšte nepripreml­jena, jer ona sad nastavlja da vegetira, pravi nove priraste iz vegetativn­ih pupoljaka i tu postoji opasnost ozbiljnije­g izmrzavanj­a ako se jave jači zimski mrazevi – objašnjava Jovan Milinković iz Poljoprivr­edne savetodavn­e službe.

Poljoprivr­ednici sada praktično, kako dodaje, ne mogu da urade ništa da bi sprečili listanje i cvetanje. S obzirom na nisku cenu voća ove godine i nedostatak novca, verovatno je većina proizvođač­a preskočila da tokom leta uradi jedan do dva tretmana fungicidim­a koji sprečavaju pojavu bolesti, “tako da su zasadi sada prepušteni prirodi”.

- Sada su posebno osetljiva mlađa stabla, kod kojih može doći do delimičnog sušenja, pogotovo onih koja su prerodila ili su neuhranjen­a. Svako novo otopljenje uz padavine značiće novo cvetanje, tako da proizvođač­i mogu jedino da se nadaju da će rani mrazevi stići što pre i preseći ovaj proces – zaključuje Milinković.

 ??  ?? najviše procvetale trešnje, višnje i šljive
najviše procvetale trešnje, višnje i šljive

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia