Blic

NAPADAČI NA POSTU

VEČITI SE JOŠ BAVE SPORNIM GOLOM U DERBIJU Da li je sudija Danilo Grujić pogrešio ili nije, ima ko da oceni. To nije posao za upravu i fudbalere Crvene zvezde i Partizana koji imaju dovoljno i svojih problema.

- Aleksandar pijevac

Gol (ili ne) Ričmonda Boaćija, čini se, stigao je u pravom trenutku. Cela Srbija se podigla na noge da izračuna za koliko je lopta obimom prešla golliniju. Pola, tri četvrt, cela... Geodeti, arhitekte i matematiča­ri sa obe strane Topčidersk­og brda krenuli su u otvorenu borbu za milimetre, a sve uz pomoć dva naša najveća kluba. TV kamere su nas podarile snimkom na kojem se više ne vidi nego što se vidi, tako da je dodatno raspalio maštu. U jednom trenutku imali smo nekoliko tačnih proračuna. Kada bolje razmislimo, možda 158. derbi nije bio ni odigran. Šalu na stranu, posle svega, nedostajal­o je još samo da se pokrene polemika da li je Milutin Milanković bio crveno-beli ili crno-beli.

Da za trenutak po strani ostavimo silu Boaćijevog šuta glavom, visinu na kojoj se bacio golman Stojković i vlažnost vazduha. Hajde da ogolimo derbi, da vidimo ono što ni VAR tehnologij­a ne može da pokaže. Na osnovu položaja na tabeli, red je da krenemo od Crvene zvezde. Prvo pitanje glasi: Da li je Zvezda igrala u 158. derbiju? Prisutna je bila, videli smo po protokolu i navijačima, ali da li je stvarno igrala fudbal? Utisak je - nije.

Vladan Milojević se prvi put našao u poziciji da u kratkom periodu, posle jedne velike utakmice (Napoli), svoje igrače mora da motiviše za drugu, podjednako Partizan je u prvih devet kola Superlige postigao ukupno devet golova, što je jedan od slabijih startova. Na primer, prethodne sezone su u istom periodu postigli 17 golova. Rikardo Gomeš je najefikasn­iji sa tri gola, dva je postigao Pantić a po jedan Ožegović, Marković, Janković i Nikolić.

važnu (Partizan). Da li je uspeo? Rekli bismo - nije. Bezvoljno, bezidejno i potcenjiva­čki igrali su crveno-beli. Tako se ne ulazi u večiti derbi. Punih 45 minuta trajao je Milojeviće­v hod po užarenoj travi Humske i neverovatn­o je da Zveda u tom periodu nije imala nijednog raspoložen­og fudbalera. Nijednog! Odbrana je pripremala napa- de Partizanu, a kada sredina ne postoji, onda je bespredmet­no pričati o učinku napadača. Statističk­i je nemoguće izračunati koliko su puta crveno-beli vratili loptu prema svom golmanu Borjanu. Svaka lopta unazad bila je pola gola.

Ok, jasno je bilo da će doći do pada posle velikih 0:0 sa Napolijem, ali ovo nije bio pad, nego let u provaliju. Srećom po Zvezdu, posrtanje je zaustavlje­no u drugom poluvremen­u, kombinacij­om dobrih izmena i činjenice da su igrači Partizana platili danak visokom ritmu. Posle svega, Milojević može da izvuče pouke Čaušić, Marin i Boaći još nisu spremni za Napoli i Partizan u nizu. Njihov kvalitet nije sporan, ali srce je jedno, noge nešto potpuno drugo. Takođe, za Kafua pod hitno mora da se pronađe prava pozicija. Vidi se da Brazilac zna da igra, ali njegov učinak je nemerljiv - nema ga.

Partizanu svaka čast. Pritisnuo je Zvezdu i malo je nedostajal­o da komšije istera sve do Ljutice Bogdana. Međutim, poluvreme nije dovoljno da se isprave sve greške od početka sezone. Crnobeli su na samo jednom od devet mečeva Superlige postigli više od gola. Osim Mačve (3:1), sve ostale pobede zabeležene su samo sa golom razlike. Premalo za Partizan čiji fudbaleri i funkcioner­i pričaju o tituli. Novi trener Zoran Mirković je uspeo da podigne ekipu, ali to se dešava u 99,9 odsto slučajeva kada dođe do promene na klupi. Sizifov posao je ostati na nogama. Samo tako Mirković može da postane trener za Partizan, jer 1:0 sa Proleterom i Bačkom ne mogu da zadovolje ničiji apetit.

Zbog svega i ne čudi da je sudija Danilo Grujić podigao tepih ispod kojeg su gurnuti svi problemi. Sinus, kosinus, ugao i obim lopte dobro dođu kao alibi.

Milojević pod hitno mora da pronađe mesto za Brazilca Kafua

 ??  ?? stojković je rekao da će nastaviti da traga za istinom o golu
stojković je rekao da će nastaviti da traga za istinom o golu
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia