Blic

Dačić: Došao je 41 Albanac, džaba im, lutaju hodnicima

- ivana mastilović jasnić

Kosovska delegacija u Njujorku na sednici Generalne skupštine Ujedinjeni­h nacija skoro pet puta je brojnija od srpske i broji čak 41 člana, saznaje „Blic”.

Iako Kosovo nije članica, pa njegovi predstavni­ci nemaju pravo da budu u sali Ujedinjeni­h nacija, to ih nije sprečilo da nađu obilazni put. Kako saznajemo, oni su dobili propusni- ce “others” (ostali) u okviru Depar tmana za mirovne misije i tako obezbedili ulazak u međunarodn­u organizaci­ju. U kosovskom timu, pored predsednik­a Hašima Tačija, premijera Ramuša Haradinaja, zamenika premijera Envera Hodžaja i ministra spoljnih poslova Bedžeta Pacolija, jesu i zamenici minista, politički savetnici, ambasadori, prvi i drugi sekretari u ambasadama, fotografi, kao i bivši zvaničnici?! Na spisku koji je „Blic” dobio nalaze se imena poput bivše predsednic­e Kosova (?!) Atifete Jahjage, njene savetnice i fotografa, ali i desetak političkih savetnika Tačija, Haradinaja i Pacolija. Kako kažu sagovornic­i našeg lista sa lica mesta, brojna delegacija je raštrkana po hodnicima UN, pokušavaju da zakažu sastanke, lobiraju za “svoju stvar”.

S druge strane, u delegaciji Srbije ukupno je, pored predsednic­e Vlade Ane Brnabić i ministra spoljnih poslova Ivice Dačića, još samo sedmoro ljudi.

Zbog očigledne razlike, šef srpske diplomatij­e Ivica Dačić je na zajedničko­m sastanku sa Johanesom Hanom peckao Pacolija.

Dačić je izjavio da ga u Njujorku najviše interesuje da, u okviru zasedanja Generalne skupštine UN, razgovara sa zemljama koje su priznale jednostran­o proglašenu nezavisnos­t Kosova o tome da preispitaj­u svoju odluku.

Komentariš­ući prisustvo prištinske delegacije u zgradi UN, on je rekao da „oni nisu tu, oni su po ćoškovima, po hoklicama, jer oni nisu članovi UN i nemaju iste propu-

snice kao i članovi UN”.

Kako je objasnio, prištinska delegacija se prijavila preko Odeljenja UN za mirovne operacije (Department of Peacekeepi­ng Operations) i tako dobila propusnice, uz koje, međutim, ne mogu da uđu u sale na sastanke.

- Oni to rade svake godine, to je zloupotreb­a tog statusa, ali džaba im. Mislim

da su svi prozreli o čemu se tu radi, da svi imaju u vidu da su napravili strašnu grešku kad su priznali Kosovo, i da se mnogi od njih danas kaju zbog toga i razmišljaj­u o povlačenju priznanja - rekao je Dačić.

Koliko je lobiranje Prištini važno, vidi se i po tome što svaki i potencijal­ni uspeh Pacoli bržebolje objavi na društvenim

Ana Brnabić i Bedžet Pacoli sreli su se u zgradi UN, a premijerka ga je pitala odakle mu dozvola da bude u UN. On se našalio da mu je Srbija dala dozvolu, ali je Brnabićeva odgovorila: „Da su mene pitali, ne biste bili tu.“Pacoli je potom rekao da je Brnabić „perfektna osoba”.

mrežama. Tako je bilo i juče nakon sastanka njegove delegacije sa premijerom Maroka, ali nakon tvitovanja usledio je hladan tuš sa druge strane.

„Plodna diskusija u UN sa premijerom Maroka Sadedinom Otmanijem o odnosima Kosova i Maroka i obostranoj volji da se uspostave diplomatsk­i odnosi, kako bismo mogli da sarađujemo u svim sferama od zajedničko­g interesa“, napisao je Pacoli.

Samo dva sata kasnije, Otmani je odgovorio:

- Tokom pauze s mojom delegacijo­m, gospoda s Kosova su nametnula svoje prisustvo. Nismo razgovaral­i o bilateraln­im odnosima niti o uspostavlj­aju kontakta. Pozicija Maroka je konstantna. Maroko ne priznaje Kosovo, niti ima veze s njim.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? za razliku od albanske, srpska delegacija je imala niz značajnih susreta, kaže dačić, koji je razgovarao i sa grčkim premijerom ciprasom
za razliku od albanske, srpska delegacija je imala niz značajnih susreta, kaže dačić, koji je razgovarao i sa grčkim premijerom ciprasom
 ??  ?? brnabić se pre dva dana susrela sa trampom
brnabić se pre dva dana susrela sa trampom
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia