Blic

Noć istraživač­a u 26 gradova

VELIKA NAUČNA MANIFESTAC­IJA ŠIROM SRBIJE

- E. B.

Noć istraživač­a, uz brojne naučne avanture, izložbe i predavanja, biće održana danas od 15 do 24 sata u 26 gradova Srbije, dok će se u pojedinim gradovima odvijati i u subotu od 16 do 20 časova.

Ovogodišnj­im sloganom „Istražuj kroz noć, u znanju je moć“Evropska noć istraživač­a nastoji da privuče posetioce u najveću naučnu avanturu u zemlji. Sa željom naučnika da predstave i demistifik­uju istraživač­ki proces, ali i da bace novo svetlo na način na koji nauka igra važnu ulogu u našim životima, svi sadržaji u Evropskoj noći istraživač­a biće besplatni.

Naučni sadržaji biće prikazani u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Ubu, Užicu, Svilajncu, Ćupriji, Jagodini, Kragujevcu, Smederevu, Ranovcu, Čačku, Leskovcu, Novom Pazaru, Knjaževcu, Despotovcu, Kruševcu, Trsteniku, Negotinu, Zaječaru, Subotici, Zrenjaninu, Inđiji, Kanjiži, Kikindi i Šapcu.

- Jedan od velikih problema sa kojim se društvo sreće jeste sve veće nepoverenj­e u nauku jer je suviše nejasna, ali i u naučnike, jer su suviše nepristupa­čni. Projekti i manifestac­ije kao što su Noć istraživač­a imaju za cilj da razbijaju ove predrasude i da vraćaju to poverenje dok u isto vreme inspirišu nove generacije da se zainteresu­ju i bave naukom - navodi redovna profesorka na Prirodno-matematičk­om fakultetu Univerzite­ta u Novom Sadu dr Tijana Prodanović.

Druženje u Beogradu uz uzbudljive eksperimen­te, „Veliku naučnu avanturu“i poseban program posvećen ispitivanj­u i očuvanju kulturnog nasleđa ove godine odvijaće se na čak 16 lokacija. U Nišu će biti oživljena vremena mirisnih avlija iz kojih se moglo čuti tradiciona­lno niško zborenje uz mezetluk pripremlje­n po staroj recepturi. Kragujevča­ne očekuje veliki naučni kviz, dok će Leskovčani­ma biti predstavlj­eni narodni običaji i gastronomi­ja uz preispitiv­anje uloge koju je poselo imalo ili pak još uvek ima u ovom kraju.

Tajne svetlosti, forenzike i matematike biće razotkrive­ne u Jagodini, dok će se Čačak posvetiti arheološki­m lekcijama za početnike i ulozi krajputaša u književnom jezičkom nasleđu...

 ??  ?? naučnici Će pokazati kako nauka igra važnu ulogu u našim životima
naučnici Će pokazati kako nauka igra važnu ulogu u našim životima

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia