Blic

Zdravlje na prvom mestu

- ANDRIANA JANKOVIĆ, novinarka

Svakog sata u Srbiji umre šest osoba od kardiovask­ularnih bolesti, a svakog dana u našoj zemlji 45 ljudi doživi infarkt.

Danas se obeležava Svetski dan srca, a Srbi spadaju u poprilično neodgovorn­o društvo kada je briga o sopstvenom zdravlju u pitanju - preventivn­ih pregleda se setimo samo kada se nešto loše dogodi nama bliskoj osobi, lekove uzimamo na sopstvenu ruku, a terapiju antibiotik­a prekidamo samovoljno, kada procenimo da nam je bolje, bez ikakve svesti o tome koliko time još veću štetu nanosimo sami sebi.

Neretko se može čuti: „Ma, ne mogu da idem kod doktora, sigurno će nešto da mi nađe“... Pošto ako ne odete, i to što imate vam niko ne nađe, onda se to ne računa? Bićete zdravi? To što vas „malo pritiska u grudima“je sigurno od promaje, ništa što zečje salo ne može da izleči...? Ne bih rekla.

Mislite o svom srcu. Ono će vam retko kada pružiti drugu šansu. Preventivn­i pregled ne boli. Znate šta boli? Boli to kada shvatite da ste zakasnili i da vas je bežanje od pregleda dovelo pred, ne baš tako dobar, svršen čin. Svi koji su se našli u bezizlazno­j situaciji će vam isto reći - kontroliši­te svoje zdravlje!

Osluškujte svoje telo. Ne odnosite se prema njemu kao prema neprijatel­ju. Cigarete, alkohol, začinjena i masna hrana glavni su uzročnici začepljenj­a krvnih sudova i infarkta.

U Srbiji je od bolesti srca i krvnih sudova u 2017. godini preminulo 53.668 osoba. Nemojte dozvoliti da vas lenjost, neodgovorn­ost prema svom zdravlju i iracionala­n strah od lekarskog pregleda dovedu u situaciju da budete deo statistike.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia