Blic

Nastavak dijaloga na čekanjuzbo­g Albanaca

- Danijela luković

Nastavak dijaloga Beograda i Prištine je i dalje na čekanju, a još nije poznato kada će se predsednik Vučić ponovo sastati sa Tačijem u Briselu. Srbija je, kako kaže izvor „Blica“iz vrha vlasti, uvek spremna za dijalog, ali albanska strana pre toga mora da pokaže suštinsku želju za dogovorom.

Poslednji put Vučić i Tači sastali su se 18. jula. Naredni susret bio je zakazan 7. septembra, ali do tog viđenja ipak nije došlo. Posle razgovora sa visokom predstavni­com EU Federikom Mogerini, Vučić je i pored pritisaka odbio da se sastane sa Tačijem zbog, kako je rekao direktor Kancelarij­e za KIM Marko Đurić, “svih prevara, pretnji i laži albanskih predstavni­ka”. Od tada čeka se na nastavak dijaloga, a na pitanje „Blica“kada će biti sledeći susret u Briselu izvor „Blica“iz vrha države kaže:

- Niko to još ne zna. Dijalog će biti na stendbaju sve dok albanska strana ne pokaže spremnost na saradnju. Srbija je uvek za dijalog. Oni moraju da pokažu suštinsku želju - napominje izvor „Blica“.

Istovremen­o, izvori iz EU preneli su da bi “EU da se dijalog nastavi”.

- Ali naznaka o tome nema, a Mogerinije­va ulaže napore - rekli su dobro obavešteni izvori u Savetu ministara

EU i Evropskom savetu.

O stanju dijaloga juče je predsednik Vučić razmenio mišljenja sa

Mogerini ulaže napore, ali nema naznaka o nastavku, kaže izvor „Blica“iz EU

američkim ambasadoro­m u Srbiji Kajlom Skotom, ali i o idejama za postizanje trajnog rešenja za pitanje Kosova i Metohije.

- Srbija je opredeljen­a za mir i pronalažen­je rešenja, ali da to rešenje mora da bude kompromisn­o i da uvaži neke od vitalnih interesa srpske države i naroda - rekao je Vučić.

Poruku da je Srbija posvećena dijalogu poslala je i premijerka Ana Brnabić, na marginama zasedanja Generalne Skupštine Ujedinjeni­h

Nacija u Njujorku.

- To je težak proces i zahteva puno vremena i strpljenja. Srbija je sprovela značajne političke i ekonomske reforme, a rešavanje pitanja Kosova i Metohije posebno je važno za njenu budućnost. Vučić je, još kao predsednik Vlade, inicirao proces normalizac­ije odnosa sa Prištinom i time, iako kritikovan u zemlji, pokazao liderstvo i političku odgovornos­t za budućnost Srbije. Ključni problem je to što Priština nije uradila ništa u implementa­ciji Briselskog sporazuma, dok je Beograd završio sve ono što su bile naše obaveze. Iako to dodatno otežava dijalog i normalizac­iju odnosa, mi ne odustajemo od dijaloga i smatramo da je kompromis jedino rešenje koje je dugoročno prihvatlji­vo za obe strane - naglasila je Brnabićeva.

Da bi se došlo do dogovora, uz podršku EU i Moskve, potrebna je podrška i zapadnih sila, a pomoćnik američkog državnog sekretara Ves Mičel rekao je da su SAD otvorene da, sa svojim partnerima iz EU, razmotre predlog rešenja do koga u dijalogu dođu Beograd i Priština.

- SAD podržava nastavak

SRBIJA JE ZA MIR I REŠENJE, ALI ONO MORA DA BUDE KOMPROMISN­O I DA UVAŽI I NAŠE INTERESE, KAŽE VUČIĆ

dijaloga između Beograda i Prištine, očekujemo da će taj proces doneti trajno političko rešenje, saopštilo je Ministarst­vo spoljnih poslova Srbije - poručio je Mičel. Evropska unija nije jedinstven­a po pitanju priznanja Kosova, što je generalni sekretar UN Antonio Gutereš koji je rekao da za UN Kosovo nije država, saopštila je Vlada Srbije.

- Svetska organizaci­ja će podržati eventualni dogovor Beograda i Prištine, a Unmik će ostati na Kosovu - kazao je Gutereš.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia