Nastavak dijaloga na čekanjuzbog Albanaca

Blic - - POLITIKA - Danijela luković

Nastavak dijaloga Beograda i Prištine je i dalje na čekanju, a još nije poznato kada će se predsednik Vučić ponovo sastati sa Tačijem u Briselu. Srbija je, kako kaže izvor „Blica“iz vrha vlasti, uvek spremna za dijalog, ali albanska strana pre toga mora da pokaže suštinsku želju za dogovorom.

Poslednji put Vučić i Tači sastali su se 18. jula. Naredni susret bio je zakazan 7. septembra, ali do tog viđenja ipak nije došlo. Posle razgovora sa visokom predstavnicom EU Federikom Mogerini, Vučić je i pored pritisaka odbio da se sastane sa Tačijem zbog, kako je rekao direktor Kancelarije za KIM Marko Đurić, “svih prevara, pretnji i laži albanskih predstavnika”. Od tada čeka se na nastavak dijaloga, a na pitanje „Blica“kada će biti sledeći susret u Briselu izvor „Blica“iz vrha države kaže:

- Niko to još ne zna. Dijalog će biti na stendbaju sve dok albanska strana ne pokaže spremnost na saradnju. Srbija je uvek za dijalog. Oni moraju da pokažu suštinsku želju - napominje izvor „Blica“.

Istovremeno, izvori iz EU preneli su da bi “EU da se dijalog nastavi”.

- Ali naznaka o tome nema, a Mogerinijeva ulaže napore - rekli su dobro obavešteni izvori u Savetu ministara

EU i Evropskom savetu.

O stanju dijaloga juče je predsednik Vučić razmenio mišljenja sa

Mogerini ulaže napore, ali nema naznaka o nastavku, kaže izvor „Blica“iz EU

američkim ambasadorom u Srbiji Kajlom Skotom, ali i o idejama za postizanje trajnog rešenja za pitanje Kosova i Metohije.

- Srbija je opredeljena za mir i pronalaženje rešenja, ali da to rešenje mora da bude kompromisno i da uvaži neke od vitalnih interesa srpske države i naroda - rekao je Vučić.

Poruku da je Srbija posvećena dijalogu poslala je i premijerka Ana Brnabić, na marginama zasedanja Generalne Skupštine Ujedinjenih

Nacija u Njujorku.

- To je težak proces i zahteva puno vremena i strpljenja. Srbija je sprovela značajne političke i ekonomske reforme, a rešavanje pitanja Kosova i Metohije posebno je važno za njenu budućnost. Vučić je, još kao predsednik Vlade, inicirao proces normalizacije odnosa sa Prištinom i time, iako kritikovan u zemlji, pokazao liderstvo i političku odgovornost za budućnost Srbije. Ključni problem je to što Priština nije uradila ništa u implementaciji Briselskog sporazuma, dok je Beograd završio sve ono što su bile naše obaveze. Iako to dodatno otežava dijalog i normalizaciju odnosa, mi ne odustajemo od dijaloga i smatramo da je kompromis jedino rešenje koje je dugoročno prihvatljivo za obe strane - naglasila je Brnabićeva.

Da bi se došlo do dogovora, uz podršku EU i Moskve, potrebna je podrška i zapadnih sila, a pomoćnik američkog državnog sekretara Ves Mičel rekao je da su SAD otvorene da, sa svojim partnerima iz EU, razmotre predlog rešenja do koga u dijalogu dođu Beograd i Priština.

- SAD podržava nastavak

SRBIJA JE ZA MIR I REŠENJE, ALI ONO MORA DA BUDE KOMPROMISNO I DA UVAŽI I NAŠE INTERESE, KAŽE VUČIĆ

dijaloga između Beograda i Prištine, očekujemo da će taj proces doneti trajno političko rešenje, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije - poručio je Mičel. Evropska unija nije jedinstvena po pitanju priznanja Kosova, što je generalni sekretar UN Antonio Gutereš koji je rekao da za UN Kosovo nije država, saopštila je Vlada Srbije.

- Svetska organizacija će podržati eventualni dogovor Beograda i Prištine, a Unmik će ostati na Kosovu - kazao je Gutereš.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.