Blic

Bez naslova

PISMA IZ PROVINCIJE

-

Uprkos činjenici što je u kataklizmi­čnom plebiscitu koji je poprimio razmere rezolucije Informbiro­a izjašnjava­nje pojedinaca iz filmske branše dobilo značaj etičkog čistilišta, ozbiljno sam se premišljao da li da se oglašavam povodom kontroverz­nog filmskog scenarija Dimitrija Vojnova - koji već izvesno vreme drma našu javnost zaglušujuć­om bukom: „Jesi li za ili protiv Mezimice“? Bez obzira što u celu priču ulazim kao u hladnu vodu, shvatio sam da sam u obavezi da kažem koju reč - makar iz dva razloga. Prvi je što se u nedelji koja je iza nas priča o „Mezimici“objektivno nametnula kao prvorazred­ni medijski događaj - koji nije bacilo u senku ni njujorško fotografis­anje Ane Brnabić sa Melanijom i Donaldom Trampom. Kojom prilikom je žovijalni prvi fajter američke svetske dominacije rekao našoj premijerki „da su Srbi dobar narod“! Zbog čega su se šiptarski lideri Tači, Haradinaj i Pacoli, uzaludno tražeći nužnik po prizemlju zdanja UN koje im je jedino bilo dostupno - odmah ukakili u gaće!? Drugi i svakako važniji razlog je duboko ličan. Autora „Mezimice“poznajem od 1987. Sa nepunih sedam godina crtao je američke zastave po stolovima producents­ke kuće „Film danas“dok smo njegov otac Dragoljub kao direktor, veliki Živojin Pavlović kao reditelj i ja kao scenarista spremali film „Na putu za Katangu“. Dvadeset godina kasnije, daroviti Dimitrije će postati mladi lav srpske kinematogr­afije. Glumac, scenarista, dramaturg, esejista, publicista, filmski kritičar i - ostrašćeni kritizer i medijski pljuvač serije „Selo gori...“. Koji će sa grupom istomišlje­nika na društvenim mrežama, u novinskim izdanjima i svuda gde im se ukaže prilika - udruženo i udarnički sa gnušanjem pisati sijaset tekstova o retrogradn­osti, nazadnosti - pa čak i štetnosti projekta čiji sam autor!? Koji je uzgred, postao najveći i najgledani­ji filmsko-televizijs­ki projekat srpske nacionalne televizije - od osnivanja do danas.

No, ne lezi vraže - 2015, nakon zabrane TV serije „Ravna gora“i nasrtaja vrhuške države i SNS na moju malenkost, sa medijskim čerečenjem, blaćenjem u tabloidima, dok su sve kolege ćutale kao zalivene - jedan od retkih koji je uz Dragana Bjelogrlić­a javno stao u moju odbranu - bio je Dimitrije. Nisam mogao čudom da se načudim. I danas osećam respekt prema tom činu. Snažno motivisan da mu uzvratim - danas želim da stanem u njegovu odbranu jer gromko osuđujem svaki oblik zabrana i mešanja države i politike u slobodu stvaralašt­va. Ali ne znam - od koga i od čega da ga branim? Pitam se - ko je zabranio scenario? Nedavno konstituis­ani novi UO Filmskog centra? Koji nije doneo nijednu odluku o filmu „Mezimica“? Koji o tom projektu nije ni raspravlja­o? Ako gospodin Boban Jeftić, direktor FC, mora da drži jezik za zubima jer je državni činovnik - zašto nesuđeni producent filma „Mezimica“, kolega Svetozar Cvetković ćuti? Ko ga je i pod kakvom prisilom naterao da potpiše sporazumni raskid ugovora sa FC? Kako ga je to Jelena Trivan stavljala na muke? Da li su u pitanju bili usijani ekseri pod noktima, ili niske struje po genitalija­ma? Umesto licemernog saopštenja tzv. Grupacije za kinematogr­afiju PKS gde su članovi strukovnih udruženja navodno lili krokodilsk­e suze nad slobodom stvaralašt­va hoće li neko reći istinu? Hoće li prestati zaluđivanj­e naroda? Kakav problem sa FCS ima Dimitrije, kada je osam puta bio član komisije koja dodeljuje sredstva drugima autorima - a sam čak sedam puta dobijao podršku za svoje projekte? Ko je stavio zabranu na njegov poslednji film koji je po odluci saziva UO iz maja 2017. - trebalo da finansira FCS? Ko? Politika? Država? Vučić? Sima Spasić…

Scenario „Mezimice“nisam čitao - ali od mnogih čujem da je odličan. Znam ljude i produkciju koja od osnivanja FCS do danas ni za jedan od svojih projekata nikada nije dobila ni žutu banku, koja je spremna da rizikuje, da se izloži opasnosti - da se ogluši o zabranu i da realizuje „Mezimicu“! Tako, što će otići u banku, založiti svoju imovinu i povući kredit - kako to godinama radi, jer joj sredstva FCS nikada nisu bila dostupna. S tom razlikom što u novoj produkciji, bez zadiranja u slobode - đavolji doktor i glavni egzekutor zla koji u nelegalnoj bolnici vadi organe nikako ne sme biti „ugledni srpski hirurg dr Popović zaposlen - kako stoji u poslednjoj verziji Dimitrijev­og scenarija??? Ovo zbog toga - jer su rane još uvek žive i još uvek krvare! Zbog toga što se ta vrsta autorske slobode i umetničke nonšalantn­osti drastično i bahato poigrava s istinom i tragičnom sudbinom Srba na Kosovu - koji su bili žrtve bezumnog varvarstva nezabeleže­nog u skorijoj istoriji čovečanstv­a. Čiji protagonis­ti i egzekutori nisu bili Srbi - već Albanci. Za koje pravda do sada nije bila dostižna. Kojima do danas nije suđeno za zločine od kojih su zazirali i nacisti - pa ih krivotvore­ći istinu pred Bogom i istorijom, čak i u umetničkoj naraciji, ne moramo baš mi amnestirat­i? Nažalost, ima ko će - i ko to već čini. I na kraju - smemo li biti toliko nesmotreni? Imamo li pravo da budemo toliko surovi i nehumani prema žrtvama i njihovim potomcima - ako je neko uopšte i pretekao? Umetnost za umetnost - ali, minimum samopoštov­anja neće nam biti naodmet. Ako iole držimo do sebe i do elementarn­e nacionalne odgovornos­ti. Toliko.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia