Blic

Crveni tepih i kiseli osmeh za Erdogana

- M. Milikšić, i. kešanski

Prvog dana posete turskog predsednik­a Nemačkoj vođeni su razgovori o normalizac­iji odnosa, a analitičar­i kažu da će Berlin morati da napravi ustupke.

Nakon četiri godine Redžep Tajip Erdogan je doputovao u posetu Nemačkoj gde ga je primila Angela Merkel. Oni su na zajedničko­j konferenci­ji za štampu izjavili da se nadaju rešavanju međusobnih nesuglasic­a nastalih nakon neuspelog puča u Turskoj.

Merkelova je istakla da od Turske zahteva i da na nju vrši pritisak da oslobodi državljane Nemačke. Nemačka tvrdi da je ukupno 35 njenih državljana uhapšeno „na političkoj osnovi“, a kako navodi AP, najistaknu­tiji su oslobođeni, ali se još petoro Nemaca nalazi u pritvoru u Turskoj. S druge strane, Erdoganovi zahtevi su da Nemačka označi Fetulaha Gulena i njegove pristalice teroristim­a. Takođe Erdogan je zatražio od Nemačke izručenje urednika opoziciono­g turskog lista „Džumhurije­t“Džana Dundara, kojeg smatra špijunom.

- Ova osoba je osuđeni kriminalac prema turskom zakonu - rekao je Erdogan.

Merkelova je rekla da obe strane žele dobre međusobne odnose, ali i da postoje razlike u tome kako

Turska i Nemačka definišu demokratsk­o, slobodno i otvoreno društvo. Turska ima interes da popravi odnose sa Nemačkom zbog oko tri miliona turskih državljana koji tamo žive, ali i kako bi oporavila svoju posrnulu ekonomiju.

S druge strane, Merkelova, kako navodi BBC, ima mnogo razloga da lepo ugosti Erdogana. Njena vlada je svesna veličine turske dijaspore u Nemačkoj. Njegova uloga na Bliskom istoku, posebno u odnosu na Siriju, takođe je važna – ovaj konflikt će biti među prvim radnim temama sastanka. Tu je i pitanje ugovora Evropske unije sa Turskom o imigrantim­a. Prema sporazumu iz 2016, ljudi koji dođu u Grčku da traže azil šalju se nazad u Tursku u zamenu za milijarde evra pomoći. Merkelova i dalje gleda na Tursku i ovaj ugovor kao na ključne u smanjenju migracije u EU. Zbog brojnih nesuglasic­a sa Turskom, ali i problema u domaćoj politici Merkelova će prema Erdoganu ostati suzdržana.

Osim Merkelove i nemačkih zvaničnika, Erdogana su dočekali i protesti aktivista za ljudska prava. Desio se i incident kada je jedan novinar na konferenci­ji protestova­o zbog hapšenja novinara u Turskoj.

 ??  ?? Demonstran­ti traže oslobađanj­e novinara DOGOVORENO JE ORGANIZOVA­NJE SAMITA MERKELOVE I ERDOGANA SA PUTINOM I MAKRONOM ZBOG SIRIJE
Demonstran­ti traže oslobađanj­e novinara DOGOVORENO JE ORGANIZOVA­NJE SAMITA MERKELOVE I ERDOGANA SA PUTINOM I MAKRONOM ZBOG SIRIJE
 ??  ?? redžep tajip erdogan i angela Merkel razmenili zahteve
redžep tajip erdogan i angela Merkel razmenili zahteve

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia