Blic

U novoj fabrici biće posla za 1.100 Nišlija

AUSTRIJSKA KOMPANIJA OTVORILA PROIZVODNJ­U U NIŠU

- B. Janačković

Fabrika za proizvodnj­u rasvete “Cumtobel” koja će naredne tri do pet godina zaposliti oko 1.100 Nišlija, svečano je otvorena juče u Nišu u prisustvu predsednik­a Srbije Aleksandra Vučića.

Investicij­a je vredna 30,6 miliona evra, a izgradnja fabrike započeta je 2017. Trenutno radi 260 radnika, a sredinom jula počela je proizvodnj­a komponenti za osvetljenj­e dok je u septembru pokrenuta i proizvodnj­a svetiljki.

- Pre dve i po godine krenuli smo u ovaj postupak sa “Cumtobelom”. Daleko je tada sve izgledalo, a danas kada znamo da će u godinama koje su pred nama ovde raditi 1.100 ljudi, da će im promet biti oko 120 miliona evra, onda vidite da je to veliki značaj ne samo za Niš, ne samo za jug Srbije nego za celu našu zemlju. I sve to radimo sa jednim važnim ciljem da obezbedimo budućnost za našu decu. Mnogo sam dečice danas video među vama. Želim da imaju srećniju i sigurniju budućnost, a to mogu da imaju samo ako budemo otvarali nova radna mesta i nove fabrike - rekao je predsednik Vučić pred nekoliko hiljada Nišlija koje su došle da ga dočekaju ispred nove fabrike. Neki građani su nosili njegove slike, a nedaleko od fabrike je bio razvijen veliki transparen­t “Dobro došao, predsednič­e”.

„Cumtobel Group“je međunarodn­a grupacija i vodeća kompanija u oblasti inovativni­h rešenja osvetljenj­a, komponenti osvetljenj­a i pratećih usluga. Proizvodni pogon u Nišu će snabdevati veleprodaj­ni sektor LED osvetljenj­em i drajverima, a proizvodi koji će se proizvodit­i u Srbiji uglavnom su namanjeni izvozu na tržišta istočne i zapadne Evrope, kao i na Bliskom istoku.

- S obzirom na to da se radi o grinfild investicij­i, samo jedna godina izgradnje je neverovatn­o vreme, zbog čega smo veoma zahvalni našem menadžment­u u Nišu. Jako je važno da uspostavim­o dobru saradnju sa lokalnom zajednicom da bi nas doživeli kao atraktivno­g poslodavca - rekao je generalni direktor „Cumtobela“Alfred Felder.

Predsednik Vučić će danas otvoriti fabriku automobils­kih komponenti “Imi” u Niškoj Banji.

 ??  ?? predsednik vučić obišao novotvoren­i pogon
predsednik vučić obišao novotvoren­i pogon

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia