Blic

Miholjsko leto samo prve nedelje oktobra

POSLEDNJI TOPLIJI TALAS PRED PRAVU JESEN

- J. A. - S. D.

Nakon hladnih dana, neuobičaje­nih za ovo doba godine, stiže nam znatno otopljenje početkom oktobra - dnevne temperatur­e će dosezati i do 20 stepeni.

Hladni talas koji je doneo jutarnje mrazeve pa čak i sneg u pojedinim mestima u Srbiji je iza nas i nema indicija da će se ponoviti tokom jeseni, objašnjava meteorolog Đorđe Đurić.

- Za sada nema naznaka da će narednog meseca biti ekstremno hladno, ali ni posebno toplo vreme. Prvih deset dana očekuju nas prijatne temperatur­e karakteris­tične za kasno leto pa će tako maksimalna dnevna biti oko 20 stepeni, dok će se minimalne kretati oko desetog podeoka - objašnjava Đurić.

Prema procenama stručnjaka, očekuje se da će 7. oktobar biti izuzetno topao dan kada ćemo nositi majice kratkih rukava. Maksimalna dnevna biće prijatnih 25 stepeni Celzijusa. Nažalost, ovakva temperatur­a se neće dugo zadržati jer nas već 10. oktobra očekuje kiša praćena vetrom i grmljavino­m, kao i maksimalna dnevna temperatur­a ispod 20 stepeni. Takvo vreme potrajaće sve do 15. u mesecu, s tim što će kiša prestati da pada u subotu 12. oktobra. Nakon toga očekuje se porast temperatur­e i znatno manje padavina u drugom delu oktobra.

Podaci RHMZ pokazuju da je pred nama period u kom će srednja minimalna temperatur­a biti u granicama proseka. Slična situacija je i sa srednjom maksimalno­m temperatur­om vazduha. Uz to podaci pokazuju da nas čeka nešto suvlji oktobar.

Ipak, da bismo uživali u prijatnom vremenu moraćemo da sačekamo kraj tekućeg meseca. RHMZ je izdao upozorenje u kom je najavljeno da se očekuju slabi mrazevi ovih dana na teritoriji cele Srbije mogu naštetiti poljoprivr­ednim kulturama.

Očekuje se da će 7. oktobar biti topao dan sa temperatur­om od 25 stepeni

 ??  ?? očekuje se izuzetno topao oktobar
očekuje se izuzetno topao oktobar

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia