Blic

Usred grada uhvatio poskoka

- V. L.

Arsenije Basur, taksista iz Užica, morao je otkazati vožnju pošto mu je pre nego što je primio stranku u vozilo stigao mnogo važniji poziv - u najstrožem centru grada viđena je zmija.

- Zvali su me iz Komunalne policije i rekli da je na raskrsnici ulica Dimitrija Tucovića i Petra Ćelovića veliki poskok koji je uneo paniku. Srećom te nisam bio daleko pa sam odmah krenuo tamo. Pribor koji koristim za hvatanje kao i uvek bio mi je u automobilu - priča za „Blic“taksista koji se po pozivu građana i gradskih službi bavi i uklanjanje­m zmija i stršljenov­a.

Kako su u strahu velike oči, pa je čoveku koji se plaši zmija svaka velika i svaka otrovna, Basur je u prvi mah pomislio da se ne radi o poskoku pošto do sada nikada u gradskoj sredini nije imao susret sa tom vrstom zmije.

Kada je došao na raskrsnicu koja se nalazi svega par desetina metara od Trga partizana i kojom cirkuliše veliki broj vozila i pešaka, uverio se da se zaista radi o poskoku. Zmija je pokušala da pobegne kroz otvor kišne kanalizaci­je. Srećom, prepričava Basur, te su rešetke na mestu gde je otrovni gmizavac pokušao da se zavuče bile zapušene. Da nisu, dodaje, zmija bi se bezbedno sakrila u kanalizaci­onom odvodu i niko joj ne bi mogao ništa.

- Dohvatio sam je štapićima dok se uvijala pokušavaju­ći da pronađe put u kanalizaci­ju, a onda, kao što to uvek i radim, uzeo je golim rukama i stavio u kofu. Ovaj poskok je bio dug 70-80 i debeo oko tri-četiri centimetra, pravi kapitalac, i jedan je od četiri najveća koje sam ikada uhvatio. Ipak, nikada mi se nije desilo da najopasnij­u zmiju Evrope uhvatim u centru grada. Bilo bi veoma opasno da je zmija umakla jer je pitanje gde bi se ponovo pojavila i da li bi je iko primetio - kaže Arsenije Basur.

Taksista-zmijlovac ne vidi drugo objašnjenj­e kako je otrovnica dospela u gradsko jezgo osim da je „doputovala“kao slepi putnik u nekom automobili ili na prikolici koja je prevozila drva ili nešto drugo. Zmiju je, kaže, odneo u šumu podalje od Užica i pustio je.

Poskok je bio dugačak čak 70-80 centimetar­a, kaže taksista

 ??  ?? uzeo sam ga kao što uvek radim, golim rukama, i stavio u kofu, priča arsenije
uzeo sam ga kao što uvek radim, golim rukama, i stavio u kofu, priča arsenije

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia