Blic

Koji recept za ajvar se isplati

DOMAĆICE SAVETUJU KAKO EKONOMIČNO SPREMITI ZIMNICU

- Nenad božović

Recepti za spremanje ajvara skoro da su identični i razlikuju se samo u nijansama, odnosno dodacima, ali za krajnju količinu, odnosno broj tegli skuvanog ajvara, presudan je kvalitet i vrsta paprike.

Iskusne domaćice kažu da ako od ukupne težine sirove paprike dobijete trećinu ajvara, onda ste uspeli da dobijete kvalitetan proizvod.

Cena kilograma paprike umnogome određuje količinu ajvara. Ova kišna godina nije pogodovala paprici pa je dosta ploda otrulilo. To se odmah odrazilo i na cenu, koja sada na pijacama iznosi i 200 dinara po kilogramu (koliko je na beogradski­m pijacama). Prošle godine je cena najkvalite­tnije paprike bila duplo niža.

- Pitanje je šta ćemo da radimo ove godine. Prethodnih godina smo kupovali po četiri paketa, odnosno oko 70-80 kilograma. Skupa je ove godine i, ako tome dodamo da će cela porodica morati nekoliko dana da radi za par tegli ajvara, onda je pitanje da li nam se isplati. Možda kupimo već skuvan ajvar - kaže Dragica Mirković iz Vrnjačke Banje.

Za pravljenje ajvara najbolje su paprike kurtovka, ljubin dlan i dukat. Domaćice ove tri vrste najviše koriste jer su mesnate i nisu pune vode, tako da se od njih dobija najkvalite­niji ajvar.

Za one koji bi da dobiju na količini, a da pri tom ajvar ne promeni ukus, postoji caka. Reč je o dodavanju plavog patlidžana. Na 100 kilograma paprike dodaje se 10 do 15 kilograma patlidžana. On se ispeče kao i paprike i onda se samelje i dodaje u smesu.

Svoj recept otkriva nam Jasna Obradović iz Kraljeva, koja je od ajvara napravila i biznis za dodatnu zaradu.

- Za kvalitetan ajvar očekujte trećinu od paprike koju ste kupili. Na 100 kilograma paprike ide šest litara ulja, malo više od kilograma šećera, 30 kašika soli i isto toliko esencije. Spremam ga isključivo bez konzervans­a. Kada ga skuvamo, onako vreo ajvar direktno iz kazana, sipamo u tegle koje se odmah zatvaraju i prevrću, kako bi se stvorio vakuum u njima. Spremam turu ajvara od 160 kilograma paprike i dobijam na kraju 50 tegli - kaže Jasna.

Biljana Andrejić iz Trstenika ima drugačiji recept. Ona nikada ne radi sa količinama paprike preko 25 kilograma.

- Oni koji imaju svoju papriku mogu mnogo dobro da zarade na spremanju ajvara. Ja je kupujem od rođaka. Pečem isključivo po

25 kilograma paprike i od toga dobijam 10 tegli ajvara. Bitno je da se ulje u kazanu dobro zagreje, i onda se dodaje samlevena paprika. Sam proces spremanja traje oko dva dana. Prvog dana se peče i ljušti. A onda se sutradan, nakon što se tokom noći dobro iscedi, samelje i kuva. Dodajem i vinsko sirće jer daje bolji ukus. Napravim stotinak tegli koje prodajem po 500 dinara - kaže Biljana. Domaćice se služe i receptima od barenih paprika, kod kojeg se dobija poprilična količina od sirovine. Međutim, gurmani i te kako osećaju razliku, tako da je i za izbor recepta presudan i ukus ukućana.

ZA AJVAR NAJBOLJE SU PAPRIKE KURTOVKA, LJUBIN DLAN I DUKAT, ONE SU MESNATE I NISU VODENE

 ??  ?? ako odstoje preko noći da se ocede, ajvar Će biti još bolji, kažu iskusne domaćice
ako odstoje preko noći da se ocede, ajvar Će biti još bolji, kažu iskusne domaćice

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia