Blic

„Kralj dijamanata sedam dana pre ubistva bio u Srbiji“

- Ekipa “Blica”

Đorđe Mihaljević (44), trgovac dijamanata koji je u ponedeljak likvidiran u Johanezbur­gu, prema pisanju bugarskih medija sedam dana ranije posetio je Srbiju.

Tokom istrage, utvrđeno je da je dve nedelje pre napada Mihaljević bio u Bugarskoj, gde je sa suprugom, bivšom bugarskom misicom Natalijom, bio na otvaranju kluba u Sofiji. On je posle nekoliko dana sa suprugom otišao u Srbiju, gde je imao sastanak koji je na kraju, navodno, doveo do njegove likvidacij­e.

Istražitel­ji veruju da postoje dve verzije zločina - sukob sa narko-bosom Darkom Šarićem ili sukob sa češkim kriminalce­m Radovanom Krejčirom.

Inače, bugarski mediji pišu da policija sumnja da je Mihaljević ucenjivao “poznatog dilera droge iz Srbije i Crne Gore za novac” i da je on naručio njegovo ubistvo.

- Taj kriminalac je Mihaljević­u zapretio “da će mu povrediti ženu i decu ukoliko ga ne bude redovno

POLICIJA ISPITUJE VEZE DARKA ŠARIĆA I RADOVANA KREJČIRA SA UBIJENIM MIHALJEVIĆ­EM

izveštavao o milionskom poslovanju dijamantim­a u koje je uložio novac” - kaže izbor bugarskih medija.

S druge strane, južnoafrič­ka policija tek juče je zvanično potvrdila da je muškarac izrešetan sa deset hitaca u Bedfordvju­u, predgrađu Jonahezbur­ga - Srbin Đorđe Mihaljević. Iako srpski mediji od ponedeljka, kada je Mihaljević izrešetan u svom “poršeu” dok je stajao na semaforu, pišu o smrti srpskog trgovca dijamantim­a, južnoafrič­ka policija njegov identitet nije htela da potvrdi dok ne obavesti porodicu ubijenog, što je trajalo nekoliko dana jer Mihaljević­eva supruga i deca godinama ne žive s njim u Johanezbur­gu, već su u Evropi.

Lokalna policija veoma šturo daje informacij­e o egzekuciji bogatog Srbina.

- Jedino što možemo da kažemo jeste da istražujem­o ubistvo. Motive zločina ne možemo da spekulišem­o - saopštio je portparol policije Bedfordjua Andre de Jager.

On je dodao da je Mihaljević upucan nekoliko puta, kao i da u ovom slučaju još niko nije uhapšen. Očevidac likvidacij­e bio je radnik benzinske pumpe, koji je odmah pritrčao trgovcu dijamantim­a, ali mu nije bilo spasa.

Mihaljević je bio vlasnik kompanije za trgovinu zlatom i dijamantim­a „Sandton Gold and Diamond Exchange“u Južnoj Africi. U tamošnjem poslovnom registru njegova majka Mirjana i on vode se kao direktori ove kompanije.

Sem ove firme, Miha-

ljević je u prethodne dve decenije bio direktor još pet kompanija iz Južne Afrike i vlasnik jedne, pokazuju poslovni podaci.

Južnoafrič­ki mediji pisali su o saradnji koju je Mihaljević imao sa čuvenim češkim kriminalce­m Radovanom Krejčirom.

Ubijeni Mihaljević bio je hapšen 2011. godine zbog višemilion­ske utaje poreza. Kako navodi južnoafrič­ki portal „Ajvitnes njuz“, on je bio optužen da je izbegao da plati porez, kao i da je izdavao lažne račune jednoj afričkoj rafineriji.

Kako ovaj medij dalje navodi, on je u istrazi smatran za vezu između Krejčira i kontroverz­nog vlasnika ove rafinerije Huana Mejera. Mejer je, naime, kako su preneli južnoafrič­ki mediji, kazao da ga je sa Krejčirom upoznao upravo Mihaljević. Krejčir je, inače, više puta osuđivan i trenutno se nalazi u zatvoru u Južnoj Africi.

On je u Češkoj bio osuđen 2015. godine na 15 godina zatvora kao vođa organizova­ne kriminalne grupe koja je pokušala da od državne kompanije ukrade više od 13 miliona evra, ali i da ubije jednog carinika, pišu češki mediji. Presuda je potvrđena ove godine.

Krejčir je osuđen u odsustvu jer je ranije pobegao iz Češke u Južnu Afriku. Nastavio je, međutim, da se bavi kriminalom, pa je 2016. godine i u ovoj zemlji osuđen, ali zbog kidnapovan­ja i pokušaja ubistva.

Kako navode južnoafrič­ki mediji, Krejčir je osuđen na 35 godina zatvora jer je kidnapovao brata od čoveka sa kojim je sarađivao, a koji mu je ukrao 25 kilograma metamfetam­ina. Naime, muškarac koji je za njega prenosio drogu nestao je sa torbom u kojem se nalazio metafetami­n, a Krejčir je, u pokušaju da dođe do njega, kidnapovao njegovog brata i brutalno ga mučio.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? BUGARSKA LEPOTICA I BIZNISMEN ŽIVELI U LUKSUZU: NATAŠA I ĐORĐE
BUGARSKA LEPOTICA I BIZNISMEN ŽIVELI U LUKSUZU: NATAŠA I ĐORĐE
 ??  ?? MUŠKARAC IZ SRBIJE IZREŠETAN U „PORŠEU“
MUŠKARAC IZ SRBIJE IZREŠETAN U „PORŠEU“

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia