„Kralj dijamanata sedam dana pre ubistva bio u Srbiji“

Blic - - HRONIKA - Ekipa “Blica”

Đorđe Mihaljević (44), trgovac dijamanata koji je u ponedeljak likvidiran u Johanezburgu, prema pisanju bugarskih medija sedam dana ranije posetio je Srbiju.

Tokom istrage, utvrđeno je da je dve nedelje pre napada Mihaljević bio u Bugarskoj, gde je sa suprugom, bivšom bugarskom misicom Natalijom, bio na otvaranju kluba u Sofiji. On je posle nekoliko dana sa suprugom otišao u Srbiju, gde je imao sastanak koji je na kraju, navodno, doveo do njegove likvidacije.

Istražitelji veruju da postoje dve verzije zločina - sukob sa narko-bosom Darkom Šarićem ili sukob sa češkim kriminalcem Radovanom Krejčirom.

Inače, bugarski mediji pišu da policija sumnja da je Mihaljević ucenjivao “poznatog dilera droge iz Srbije i Crne Gore za novac” i da je on naručio njegovo ubistvo.

- Taj kriminalac je Mihaljeviću zapretio “da će mu povrediti ženu i decu ukoliko ga ne bude redovno

POLICIJA ISPITUJE VEZE DARKA ŠARIĆA I RADOVANA KREJČIRA SA UBIJENIM MIHALJEVIĆEM

izveštavao o milionskom poslovanju dijamantima u koje je uložio novac” - kaže izbor bugarskih medija.

S druge strane, južnoafrička policija tek juče je zvanično potvrdila da je muškarac izrešetan sa deset hitaca u Bedfordvjuu, predgrađu Jonahezburga - Srbin Đorđe Mihaljević. Iako srpski mediji od ponedeljka, kada je Mihaljević izrešetan u svom “poršeu” dok je stajao na semaforu, pišu o smrti srpskog trgovca dijamantima, južnoafrička policija njegov identitet nije htela da potvrdi dok ne obavesti porodicu ubijenog, što je trajalo nekoliko dana jer Mihaljevićeva supruga i deca godinama ne žive s njim u Johanezburgu, već su u Evropi.

Lokalna policija veoma šturo daje informacije o egzekuciji bogatog Srbina.

- Jedino što možemo da kažemo jeste da istražujemo ubistvo. Motive zločina ne možemo da spekulišemo - saopštio je portparol policije Bedfordjua Andre de Jager.

On je dodao da je Mihaljević upucan nekoliko puta, kao i da u ovom slučaju još niko nije uhapšen. Očevidac likvidacije bio je radnik benzinske pumpe, koji je odmah pritrčao trgovcu dijamantima, ali mu nije bilo spasa.

Mihaljević je bio vlasnik kompanije za trgovinu zlatom i dijamantima „Sandton Gold and Diamond Exchange“u Južnoj Africi. U tamošnjem poslovnom registru njegova majka Mirjana i on vode se kao direktori ove kompanije.

Sem ove firme, Miha-

ljević je u prethodne dve decenije bio direktor još pet kompanija iz Južne Afrike i vlasnik jedne, pokazuju poslovni podaci.

Južnoafrički mediji pisali su o saradnji koju je Mihaljević imao sa čuvenim češkim kriminalcem Radovanom Krejčirom.

Ubijeni Mihaljević bio je hapšen 2011. godine zbog višemilionske utaje poreza. Kako navodi južnoafrički portal „Ajvitnes njuz“, on je bio optužen da je izbegao da plati porez, kao i da je izdavao lažne račune jednoj afričkoj rafineriji.

Kako ovaj medij dalje navodi, on je u istrazi smatran za vezu između Krejčira i kontroverznog vlasnika ove rafinerije Huana Mejera. Mejer je, naime, kako su preneli južnoafrički mediji, kazao da ga je sa Krejčirom upoznao upravo Mihaljević. Krejčir je, inače, više puta osuđivan i trenutno se nalazi u zatvoru u Južnoj Africi.

On je u Češkoj bio osuđen 2015. godine na 15 godina zatvora kao vođa organizovane kriminalne grupe koja je pokušala da od državne kompanije ukrade više od 13 miliona evra, ali i da ubije jednog carinika, pišu češki mediji. Presuda je potvrđena ove godine.

Krejčir je osuđen u odsustvu jer je ranije pobegao iz Češke u Južnu Afriku. Nastavio je, međutim, da se bavi kriminalom, pa je 2016. godine i u ovoj zemlji osuđen, ali zbog kidnapovanja i pokušaja ubistva.

Kako navode južnoafrički mediji, Krejčir je osuđen na 35 godina zatvora jer je kidnapovao brata od čoveka sa kojim je sarađivao, a koji mu je ukrao 25 kilograma metamfetamina. Naime, muškarac koji je za njega prenosio drogu nestao je sa torbom u kojem se nalazio metafetamin, a Krejčir je, u pokušaju da dođe do njega, kidnapovao njegovog brata i brutalno ga mučio.

BUGARSKA LEPOTICA I BIZNISMEN ŽIVELI U LUKSUZU: NATAŠA I ĐORĐE

MUŠKARAC IZ SRBIJE IZREŠETAN U „PORŠEU“

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.