Blic

'O NOVOG DOPA I VIRTUELNOP TUROP

INTERESOVA­NJE GRAĐANA ]A NEKRETNINE U 6RBIJI BILO DA SU U PITANJU KUĆE ILI STANOVI PORASLO JE U POSLEDNJIK PET GODINA ]A ODSTO POKA]UJU NAJNOVIJA ISTRAŽIVAN­JA.

- SUZANA LAKIĆ

Nekada je kupovina i prodaja nekretnina bila sezonskog karaktera. Trgovina kućama i stanovima beležila je pauze i po nekoliko meseci, a pad aktivnosti najčešći je bio tokom letnjih meseci. Agenti za nekretnine tvrde da su danas trendovi na tržištu nekretnina potpuno drugačiji i da iskustva pokazuju sve veće interesova­nje građana za kupoprodaj­u nekretnina.

- Došlo je drugo vreme koje je donelo nove navike. Internet je učinio da se obrišu granice sezonalnos­ti i da se interesova­nje ujednači tokom cele godine. Od manje važnog kanala za pronalažen­je nekretnina internet je postao vodeći kanal, kako za kupce nekretnina tako i za prodavce. Gugl trend i brojke govore u prilog ovoj činjenici jer je interesova­nje za nekretnine u poslednjih pet godina poraslo za 46 odsto - kažu na sajtu nekretnine.rs.

Poznavaoci tvrde da pre devet godina nije bilo ni reči o virtuelnim turama kroz nekretnine. Samo se moglo sanjati i o veoma kvalitetni­m fotografij­ama nekretnina kao i o potrebi da se ponuda pregleda putem mobilnog telefona i da se sve to deli putem društvenih mreža. Danas brojke i praksa govore sasvim drugačije. Broj nekretnina je na vodećem sajtu za oglašavanj­e nekretnina Nekretnine.rs dostigao fantastičn­ih 120.000, a 2010. godine bilo ih je svega 3.216. Broj oglasa povećao se, dakle, 37 puta. Oko 60 odsto poseta dolazi putem mobilnih telefona.

- Postojanje android i IOS aplikacije je nužno za lidere na tržištu. Najvažnije su dobre slike nekretnina. Korisnici najveći deo svog vremena posvete razgledanj­u fotografij­a nekretnina i one su često ključne u odluci da neko nastavi u koracima ka konačnoj kupovini. Samo putem mobilne android aplikacije za četiri meseca se pregleda preko 750.000 fotografij­a.

Takođe, virtuelne i 3D ture su nešto što korisnici danas obožavaju. One u značajnoj meri štede vreme i agentima i kupcima. Danas na Nekretnine.rs postoji preko 600 nekretnina za virtuelnom turom koje vredi pogledati - kažu na sajtu Nekretnine.rs.

Za devet godina postojanja ovog sajta objavljeno je preko dva miliona nekretnina na prodaju, 18 miliona korisnika je pristupalo sajtu, zabeleženo je 60 miliona poseta i 600 miliona pregledani­h stranica.

- I obećavamo da tu nećemo stati. Dosadašnji uspesi su samo zalog za budućnost. Nastavićem­o sa edukacijam­a u cilju povećanja kvaliteta prezentaci­ja nekretnine u svakom smislu: počev od naslova, opisa do fotografij­e i multimedij­e. Pratićemo trendove u tehnološko­m razvoju i implementi­rati ih u svakodnevn­i rad. Naš cilj je da pronađete svoj dom i sve za njega na Nekretnine.rs - kažu na ovom sajtu.

U prilog očekivanji­ma idu i podaci o korišćenju modernih tehnologij­a u Srbiji. U našoj zemlji oko 80 odsto građana koristi internet. Digitalne tehnologij­e napreduju rapidnom brzinom, pa tako u Srbiji na 100 stanovnika imamo 127 telefona.

 ??  ?? NA SAJTU Nekretnine.rs KUPCI Se UZ pomoć miša mogu „prošetati“ponuđenim STANOVIMA, bilo ZA prodaju bilo ZA ZAKUP
NA SAJTU Nekretnine.rs KUPCI Se UZ pomoć miša mogu „prošetati“ponuđenim STANOVIMA, bilo ZA prodaju bilo ZA ZAKUP

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia