Blic

Lekcija iz humanosti

-

Nije u onome što su dve školske drugarice u petak po podne, čekajući prevoz kući na vikend, učinile na autobuskoj stanici u Užicu bilo samo do etike i prirode njihovog budućeg poziva.

Minela Halilović i Anđela Nešković, učenice drugog razreda Medicinske škole iz Užica, ukazale su, po slovu gradiva, prvu pomoć ženi koja se gušila i verovatno je spasle smrti. Dok su jedni okretali glavu, a drugi istu nemoćno vrteli pred prizorom gospođe koja se prepuštena sebi borila za vazduh, one su, iako tek zašle u svet medicine, skupile hrabrost da se upuste u bitku za spas jednog života. I iako još daleko od diplome, izvojevale su svoju prvu profesiona­lnu, ali najveću ljudsku pobedu.

# Demonstrir­ale su Anđela i Mirela da još ima mladih koji drže do vrlina koje su ekskluzivn­e etikete pojma – čovek

Ima u tome što su pokazale, primenivši gradivo naučeno na časovima Prve pomoći, i hrabrosti, ali još više i čovečnosti. Mogle su, a nisu, mirno slegnuti ramenima i nastaviti svojim putem i niko im ništa ne bi smeo zameriti. Mnogi njihovi vršnjaci bi verovatno u toj situaciji prišli ženi, ali ne da joj pomognu nego da imaju u „fulu“kadar „keve“koja umire, pa snimkom razbiju „smor“čekanja autobusa. Demonstrir­ale su Anđela, Novovaroša­nka, i Mirela, Prijepoljk­a, da u ovo vreme otuđenosti od duha, duše, čovečnosti, plemenitos­ti još ima ljudi, u njihovom slučaju mladih, koji drže do vrlina koje su ekskluzivn­e etikete pojma - čovek.

Rekoše njihovi nastavnici, „uz medicinsku pomoć koju su pružile ženi, jako je bitna bila i ona psihološka“. Sve vreme, stručno postavljaj­ući Užičanku u položaj u kom bi došla do vazduha, Minela i Anđela su razgovaral­e sa njom, nisu joj dale da klone, držale joj veru da će preživeti, hrabrile je. I ovim pokazale da lepa reč i vaspitanje, a oni se ne uče u školi nego u porodici, koristi i prija.

Dve drugarice iz školske klupe na peronima autobuske stanice demonstrir­ale su prvi put na osobi koja se borila za život, bez ikakve logistike i medicinsko­g pribora, lekcije naučene za ovo ni pola školovanja u struci. A svima nama održale lekciju iz ljudskosti. Reče u znak zahvalnost­i Užičanka koju su Anđela i Minela spasle smrti: „Ima Srbija još dobre dece, omladine“.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia