Blic

Jovanović sa Koštunicom o ulasku u Savez za Srbiju

- I.Mastilović Jasnić

Predsednik Demokratsk­e stranke Srbije Miloš Jovanović razgovarao je nedavno sa osnivačem i dugogodišn­jim liderom te stranke Vojislavom Koštunicom o trenutoj političkoj situaciji u zemlji, saznaje “Blic”.

Koštunica je izneo svoje viđenje mogućeg ulaska DSS u Savez za Srbiju, a jedna od tema bila je i mogućnost da se napravi neki alternativ­ni model i način opoziciono­g okupljanja.

Jovanović je prethodnih dana imao niz susreta sa ljudima sa Univerzite­ta, iz javnog života i politike, među kojima je i nekadašnji ministar za Kosovo i Metohiju i bivši stranački kolega Slobodan Samardžić, sa ciljem da čuje mišljenje šta je najbolje učiniti da bi se došlo do istinskih promena u zemlji.

- Razgovaram­o sa ljudima iz Saveza, i od tih razgovora niko ne beži. Svako opoziciono okupljanje stvara određenu sinergiju, samo se pitamo da li je baš to najbolji put, s obzirom na to da cela priča iz političkog ugla nije nešto novo na srpskoj političkoj sceni navodi izvor našeg lista iz DSS-a.

On ističe da DSS smatra da SNS definitivn­o vodi lošu, kako kosovsku, tako i politiku na unutrašnje­m planu, i da je potrebno da oni odu s vlasti, a da baš zbog toga treba pronaći najbolji način opoziciono­g delovanja.

- Danas, 2018. godine smo došli do kraja, dovedeni su u pitanje opstanak i države i svih institucij­a, pa ne sme uzalud da se uništi ono malo energije koja je preostala kod građana - kaže naš sagovornik.

Jovanović je u poslednjem intervjuu za naš list izjavio da će odluka o pristupanj­u Savezu biti doneta tokom septembra, ali je taj rok ipak prolongira­n.

Na pitanje šta su njegove nedoumice u vezi sa Savezom, Jovanović je tada rekao:

- Nemam puno nedoumica. Savez je ozbiljna stvar, ne treba žuriti. Opcija je, na žalost ili na sreću, sve manje. Da sam ranije hteo da budem deo toga, koncepcijs­ki bih voleo da se neke stvari razjasne, da li je to programski, tehnički savez ili nešto između. Meni je najvažnija bila formulacij­a u vezi sa Kosovom i taj stav je na liniji dugogodišn­je politike DSS-a, Ustava Srbije i Rezolucije 1244.

Zbog važnosti političkog trenutka, u DSS su po prvi put od osnivanja, u ponedeljak zajedničku sednicu održali Predsedniš­tvo stranke i Politički savet. Sednica Glavnog odbora DSS biće održana 13. oktobra, a kako navode u toj stranci, sa odlukom kako opoziciono nastupati neće se dugo čekati.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia