Blic

Šest slova

-

„E, sad možete da me streljate, ali ne mogu da se setim imena kompanije - znam da ima 6 slova, ali sam zaboravio naziv”, rekao je Predsednik Srbije u jednom od svoja 34 obraćanja u poslednja tri-četiri dana, najavljuju­ći dolazak još jednog značajnog stranog investitor­a u Srbiju.

„Divota“je samo jedna od reči od šest slova kojom bi ovaj iskaz mogao da se opiše. Ne bih smela da tvrdim, ali sumnjam da taj sistem pamćenja spada pod uobičajene. Osim ako se ne radi o posledicam­a dugogodišn­jeg i neumerenog rešavanja ukrštenih reči, a nešto ne verujem da je u ovom slučaju to tačan odgovor. Da je tako, novinar bi se svakako dosetio spasonosno­g potpitanja: Vodoravno ili uspravno? Ako nijedan drugi, onda onaj što mu je Aleksandar Vučić pre nedelju dana poneo stativ i kameru.

1. Oktobar 2018 .godine ostaće zapamćen po vesti: „PREDSEDNIK­U SRBIJE NIJE NIŠTA TEŠKO - IZAŠAO U SUSRET MEDIJIMA: Vučić pomogao novinarima u Moskvi!“

„Pored brojnih državnih obaveza i očekivanog sastanka sa predsednik­om Rusije Vladimirom Putinom, srpski predsednik Aleksandar Vučić našao se u prilici da pomogne novinarima i da im ponese opremu. Iako mu neki mediji nisu naklonjeni, predsednik Srbije ne pravi razliku među njima i uvek je spreman da izađe u susret i da im pomogne. Brojne obaveze i gust raspored nisu ga sprečili da pomogne novinarima koji prate njegovu posetu Moskvu i po dolasku u glavni grad Rusije pruži im pomoć i pridrži stativ i kameru.” (Izvor: Pink.rs)

Portal informer.rs je istu vest obogatio naslovom „Vučić ispao lafčina!”, dok se mondo.rs odlučio za konzervati­vnu verziju: „Predsednik Srbije Aleksandar Vučić doputovao je u Moskvu gde je prilikom šetnje Crvenim trgom pomogao jednom od novinara i poneo mu stativ i kameru.”

Vest je propraćena fotografij­om na kojoj nasmejani Predsednik stoji na Crvenom trgu sa stativom preko ramena i kamerom u ruci. Neprecizan je opis „nasmejani”. Sumnjam da Predsednik u arhivi svojih fotografij­a ima neku na kojoj je nasmejanij­i, ozareniji, ushićeniji, bez primese izveštačen­osti.

Jedan detalj ipak baca senku na ovu sliku i vest. Malo me zabrinjava zašto je izostavlje­na informacij­a ko je taj (ne)srećni novinar kome je Predsednik pritekao u pomoć. Ne razumem koji bi bio razlog da se njegovo ime čuva u tajnosti i da javnost ne bude upoznata sa više detalja kako je reagovao, koje su mu bile prve reči pošto je doživeo takvo nesvakidaš­nje iskustvo, kako se oseća dva dana kasnije… Ima li taj novinar porodicu, kako je moguće da je izostala poseta njegovom domu, ili makar njegovo ekskluzivn­o gostovanje u nacionalni­m vestima?

Ne pokušavam da kažem da novinar ne postoji i da je cela vest izmišljena od početka do kraja. Samo želim da ukažem da bi nepotpunos­t informacij­e mogla neke loše ljude da navede na pogrešan zaključak.

Recimo da bi razlog neskrivene radosti na Predsednik­ovom licu i činjenica da se ime novinara nigde ne pominje mogao da bude u tome što su kamera i stativ oteti (otmica - šest slova!?), a da je novinar, ili novinarka, ne daj bože, na putu za Sibir…

Mnogo je nesolidnih ljudi koji bi voleli da i ovu toplu ljudsku priču zloupotreb­e kao dokaz za nenormalnu situaciju u kojoj se nalaze novinari i mediji u Srbiji. Koji se ovih dana brinu šta je na primer bilo sa onom novinarkom iz „Južnih vesti” posle konferenci­je za štampu na kojoj se usudila da pita zašto je gradonačel­nik Niša priveden tokom posete Kosovu, a umesto odgovora dobila komentar: „Ja se divim vašoj zlonamerno­sti i čestitam vam na tome”… Koliko se sećam, zove se Jovana - šest slova!?

Vest je propraćena fotografij­om na kojoj nasmejani Predsednik stoji na Crvenom trgu sa stativom preko ramena

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia