Blic

Makedonija može u NATO već u januaru

Pregovori o učlanjenju Makedonije u NATO već su počeli i očekujem da će biti okončani krajem januara 2019, izjavio je gensek Alijanse Jens Stoltenber­g.

-

Stoltenber­g je juče izjavio da su u NATO-u „pažljivo pratili savetodavn­i referendum u Bivšoj Jugosloven­skoj Republici Makedoniji“i pozdravio to što su se Makedonci koji su glasali većinski izjasnili za ulazak te zemlje u Severnu alijansu i EU, uz prihvatanj­e sporazuma sa Grčkom u vezi sa promenom imena.

- Sinoć sam razgovarao sa premijerom Zoranom Zaevom. Nastavićem­o da održavamo tesne kontakte. Odluka o daljim koracima ostaje na Skoplju. NATO je spreman da pozdravi tu zemlju kao svog 30. člana. Međutim, jedini način je realizacij­a sporazuma o imenu. Nema drugog puta - izjavio je on.

Uprkos činjenici da referendum održan 30. septembra nije uspeo jer nije izašlo potrebnih pedeset odsto plus jedan birač, Stoltenber­g je rekao da „izlaznost nije bila tako visoka kako se očekivalo, ali je izbor definitivn­o bio ‘za‘“.

Ruski ambasador u Skoplju Sergej Bazdnikin juče se takođe oglasio u vezi sa mogućim ulaskom Makedonije u NATO.

- U principu, Rusija je protiv proširenja NATO na Balkan. Ne mislimo da će proširenje Alijanse doprineti stabilnost­i i bezbednost­i na Balkanu, kao što se to stalno tvrdi - rekao je Bazdnikin i dodao da je „NATO vojni i politički savez i da su ciljevi Alijanse kada je reč o Rusiji dobro poznati“.

Svetski mediji juče su veliku pažnju posvetili referendum­u. „Vašington post“nisku izlaznost komentariš­e

kao udarac „ne samo naporima kampanje za ‘za‘, nego i glasnim pristalica­ma u Briselu, Berlinu i Vašingtonu“. U svojoj analizi list podseća da su u poslednjih mesec dana Skoplje obišli brojni evropski zvaničnici apelujući na građane da iskoriste „priliku koja se pruža jednom u životu“.

„Umesto toga, glasanje u Makedoniji ukazalo je na šire podele širom Evrope i ambivalent­nost koju mnogi ljudi osećaju prema njenim institucij­ama“, navodi

se.

„Blumbergov“analitičar Leonid Beršidski malu izlaznost objašnjava kombinacij­om kampanje za bojkot i „lokalnih frustracij­a“i naglašava da „kockanje makedonsko­g premijera zamagljuje stagnaciju njegove zemlje i odliv mozgova“.

Podsećamo, na referendum na kojem su Makedonci odgovarali na pitanje „Da li ste za članstvo u EU i NATO, uz prihvatanj­e sporazuma Republike Makedonije i Republike Grčke?“izašlo je samo 36 odsto građana upisanih u birački spasak, a za opciju „za“glasalo je njih 91 odsto. Prema Prespansko­m sporazumu, Makedonija ima rok do kraja godine da promeni Ustav i ime.

 ??  ?? protivnici promene imena slave u makedonsko­j prestonici
protivnici promene imena slave u makedonsko­j prestonici
 ??  ?? „spremni smo da primimo makedoniju kao 30. člana“
„spremni smo da primimo makedoniju kao 30. člana“

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia