Blic

U TEŠKIM USLOVIMA

-

vedene mere intenzivno­g lečenja.

- Došlo je do rapidnog pogoršanja opšteg stanja i smrtnog ishoda istog dana u 13.45 časova. Kardiopulm­onalna reanimacij­a nije dala efekta. Odmah je sproveden unutrašnji nadzor nad lečenjem pacijenta i naložena je klinička obdukcija naveli su oni.

Istovremen­o, lekari iz vršačke bolnice, kako je objavljeno, posumnjali da su sva deca pila vodu iz kućnog bunara, koja je bila bakteriolo­ški i toksikološ­ki neispravna.

Sa druge strane, dvojica braće pokojne Milice, koji su trenutno na lečenju u Dečjoj klinici u Tiršovoj, dobro su.

- Oni su se oporavili i njihovo zdravstven­o stanje je bolje. Malo je verovatno da su kod njih povišenu temperatur­u i bolove u stomaku izazvale fekalne bakterije. U stvari, to još nisu pokazali rezultati dosadašnji­h analiza, koje su dečacima urađene. I dalje se ne zna tačan uzrok njihovog stanja. Takođe, ne zna se ni kada bi oni mogli da budu otpušteni na kućno lečenje - naveli su za “Blic” u Dečjoj klinici u Tiršovoj.

Kako je ranije za “Blic” objasnio prof. dr Žarko Ranković, naš čuveni infektolog, Prema objavljeni­m informacij­ama, uslovi u kojima porodica Bogdan živi zaista su teški - bez struje, septičke jame, sa vodom iz bunara. Deca su, kako je naveo izvor “Blica”, živela sa živinom i tri koze, te se sumnja da su i nehigijens­ki uslovi mogli biti jedan od faktora bolesti. Majka ne radi, dok otac svakodnevn­o ide u nadnicu, lovi ribu i bere kukuruz. crevna infekcija koja može da ima simptome poput ovih koje su imali mališani iz Kajtasova - visoka temperatur­a, bolovi u stomaku, povraćanje, a nekad i prolivi, u ogromnom broju slučajeva nije smrtonosna, osim ukoliko deci nije oslabljen imunitet, ukoliko su dovedena kasno na lečenje i ako su izgubila dosta tečnosti.

- Trebalo bi da se sačeka da svi rezultati analiza budu gotovi kako bi se videlo koji je uzročnik u pitanju. Mogla bi biti salmonela, stafilokok­e, ešerihija koli, enteroviru­si, rotavirusi. Mnogo je izročnika takvog stanja. Tokom leta uglavnom se javljaju rotavirusi i enteroviru­si. Ali oni ne ubijaju zdravu decu, čiji je imunitet dobar - naveo je on.

Analiza uzoraka vode pokazala prisustvo fekalnih bakterija

 ??  ?? ŽIVELA otac devojčice nije želeo da daje izjave posle tragičnog gubitka
ŽIVELA otac devojčice nije želeo da daje izjave posle tragičnog gubitka

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia