Blic

Aplauzi u Gračanici za đake Pete gimnazije

- Ekipa blica

Pune sale, gromki aplauz, nije novina za đake Pete beogradske gimnazije, već uigrane glumce amaterskog pozorišta “Teatar 5”, ali sa puno treme i poštovanja dočekali su ih na pozornicim­a u Gračanici i Prizrenu nakon što su pobrali ovacije publike sa tri predstave.

Gotovo u senci političkih tenzija na relaciji BeogradPri­ština tokom vikenda ostalo je gostovanje gimnazijal­aca koji su 28. i 29. septembra razglali publiku odigravši predstave „Buba u uhu“i„Zatvorski bluz“, kao i monodramu „San smešnog čoveka“.

- Ovo je bio naš prvi susret sa ljudima koji žive u teškim uslovima, gotovo nespojivim sa onim što smatramo normalnim životom i videti duh koji ih održava je predivno. Najbolji dokaz za to je što smo sa našim domaćinima u roku od nekoliko minuta dogovorili nastavak saradnje - istakao je Đorđe Nakić iz Teatra 5 nakon velikog aplauza kojim je publika nagradila predstavu odigranu u Domu kulture „Gračanica“.

Kao domaćin ispred amaterskog pozorišta „Janićije Popović“, Srećko Todorović je naglasio da je druženje sa ekipom „Teatra 5“Pete beogradske gimnazije bilo nezaboravn­o.

- Bilo je to veče za pamćenje i imali smo punu veliku salu dve noći zaredom, što zaista ohrabruje. Aplauz i izlazak na bis najbolje pokazuju koliko je ovaj tim napravio sjajnu predstavu i želim da je igraju još dugo, dugo godina naglasio je Todorović.

Tokom posete jednoj od najvećih srpskih enklava na teritoriji Kosova i Metohije beogradski srednjoško­lci su posetili i Bogoslovij­u “Sveti Kirilo i Metodije” u Prizrenu, gde je Andrej Pipović, glumac

koji je igrao Svetog Savu u seriji o Nemanjićim­a, izveo monodramu „San smešnog

čoveka” Fjodora Mihailovič­a Dostojevsk­og.

- Gostovanje u Prizrenu je bilo izuzetno dirljivo, zahtevno i moram priznati da sam ga izveo pod velikom treme. Tema univerzaln­e ljubavi i bratstva koje propoveda Dostojevsk­i u svom stvaralašt­vu je naročito dobila na težini u Bogoslovij­i sv. Kirila i Metodija - istakao je Pipović.

Mladi glumci iz Beograda su se zahvalili domaćinima na izuzetnom prijemu i pozvali prisutne da umesto minutom ćutanja, minutom aplauza odaju poštu preminulom bardu beogradske pozorišne scene, glumcu Predragu Ejdusu.

Poseta amaterskog ansambla “Teatra 5“Gračanici i Prizrenu realizovan­a je u okviru projekta “Otvorimo zavesu“koji je podržala Kancelarij­a za Kosovo i Metohiju. U narednim mesecima će mladi iz Gračanice posetiti Beograd i sa svojim vršnjacima raditi na zajedničko­j predstavi.

 ??  ?? snažne ovacije publike dirnula je učenike
snažne ovacije publike dirnula je učenike

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia