Blic

Punoletstv­o

- IVAN JOVANOVIĆ, šef deska

Peti oktobar je najbolja stvar koja se desila Srbiji u 21. veku. O tome se naprosto ne da polemisati. Da li su šesti oktobar i ostali datumi ispunili očekivanja demokratsk­e Srbije? Nisu, ali to ne menja činjenicu da je 5. oktobar crveno slovo u srpskom demokratsk­om kalendaru.

Nepojmljiv­o je da se današnje vreme ili ono od pre 10 godina može smatrati istim kao ono pre 5. oktobra ili čak lošijim. To mogu samo oni nedobronam­erni koji svojoj zemlji ne žele dobro. Danas u Srbiji nije idealno, ali je ipak to drastično drugačija zemlja. Čitamo ovih dana kako mladi ljudi tek na pragu 20-ih doživljava­ju vreme Slobodana Miloševića. Oni koji ga ne pamte i nisu živeli u njegovo vreme o njemu pričaju sa nekom nepojmljiv­om dozom romantičar­ske sete. Iz njih progovaraj­u nezadovolj­ni roditelji i deke i bake. Među njima ima i bivših Sps-ovih simpatizer­a, ali mi se čini da im takva iskustva usađuju oni koji su doživeli razočaranj­e posle 2000. To je donekle razumljivo, ali nije za opravdanje. Devedesete... Bile jednom i ne ponovile se. Neka ih u istorijski­m čitankama, ali samo pod jednim uslovom. Da u udžbenicim­a budu opisane kao jedno od najmračnij­ih doba modernije srpske istorije.

# Nepojmljiv­o je da se današnje vreme ili ono od pre 10 godina može smatrati istim kao ono pre 5. oktobra ili čak lošijim

I dok god mejnstrim mediji budu u udarnim terminima davali prostor povampiren­im kvazistruč­njacima i analitičar­ima da o tim vremenima sklapaju romantične epopeje o bračnom paru Milošević, ne možemo ni očekivati da ćemo kao društvo napraviti zadovoljav­ajući otklon od tih vremena.

I zato, pamet u glavu. Moramo bolje pamtiti prošlost. Ne da bismo u njoj živeli, već da bismo izvačili poruke za buduća vremena. Previše smo grešaka ponovili, ova ne bi smela da opet oživi.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia