Blic

Dalje ruke od 5. oktobra!

NEKA OČEKIVANJA SU IZNEVERENA, ALI TEKOVINE DEMOKRATSK­IH PROMENA NE SMEJU BITI UPITNE

- ivana mastilović jasnić ivan jovanović

Peti oktobar je bio demokratsk­a revolucija koja je Srbiju spasla potpune propasti. Sve drugo je neistina i izvrtanje istorije radi političkih poena.

Naročito je opasan trend koji se javlja poslednjih dana, koji forsiraju figure iz 90-ih ispale iz Miloševiće­vog šinjela. Po njima je peti oktobar sveden na pljačkanje skupštine i na otvorena vrata divljoj privatizac­iji. Dočekali su svojih pet minuta da se rehabilitu­ju, u gotovo pa zločinačko­m delovanju protiv svoje države i naroda. Datumi posle petog oktobra su nas možda izneverili, ali peti oktobar je bio i biće praznik demokratij­e.

Ljudi su masovno izašli na ulicu i rekli „dosta”. Taj dan označio je kraj jedne od najgorih decenija (vidi okvir). Iako očekivanja svih

sasvim sigurno nisu ispunjena, svoditi 5. oktobar na „dan kada je opljačkana Skupština” skandalozn­o je. Bojan Đurić, urednik „Novih pogleda”, kaže da je ovaj istorijski datum ključni politički događaj moderne srpske istorije.

- Ne mislim da je strašno kad bilo ko, a posebno oni koji su i lično sebe tog dana doživeli kao gubitnike, posle

18 godina pokušavaju da nas ubede

da to nije bio veliki i dobar dan. Ali, mislim da je glupo da to rade. Niko u Srbiji, ama baš niko, danas ne misli stvarno da je 90-ih bilo dobro. Skoro svaki od naših današnjih problema od Kosova, preko bele kuge, do siromaštva i fudbalskih poraza - ima u korenu katastrofu devedeseti­h i ogroman jaz koji se tada stvorio između zivota u Srbiji i puta kojim je svet otišao navodi Đurić, i dodaje - pozitivan

karakter 5. oktobra je neuništiv.

Izvršni direktor CESID-A Bojan Klačar ističe za „Blic” glavne razloge zbog kojih ne treba postavljat­i pitanje smisla 5. oktobra.

- Važan je jer smo nakon njega ušli u normalizac­iju političkog života, period gde postoji konsenzus oko temeljnih principa pluralizma, kompromis oko članstva u EU... Nema povratka na ono što je bilo devedeseti­h, uz sve ideološke razlike - kaže Klačar.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia