Blic

Indija kupuje rusko oružje

Prilikom jučerašnje posete Vladimira Putina Nju Delhiju, potpisani su brojni sporazumi, a između ostalog je Indija kupila ruski raketni sistem S-400, zbog čega rizikuje i da joj Amerika uvede sankcije.

- ivana Kešanski

Putin i indijski premijer Narendra Modi su potpisali kupoprodaj­ni ugovor, potvrdio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

- Da, ugovor je potpisan na marginama Putinove posete - rekao je on.

Uoči Putinove posete Indiji, savetnik ruskog predsednik­a Jurij Ušakov kazao je da će sporazum biti vredan više od pet milijardi dolara. Dve zemlje su potpisale i sporazum o šest projekata izgradnje nuklearnih elektrana. Ruski predsednik je rekao da su razgovaral­i o detaljima vojnotehni­čke saradnje, ali i o trgovinsko­j razmeni.

- Razgovaral­i smo o detaljima vojnotehni­čke saradnje. Postavili smo i cilj povećanja trgovinsko­g obrta na 30 milijardi dolara i povećanja investicij­a na 15 milijardi dolara do 2025.- rekao je Putin na konferenci­ji za novinare.

On je rekao da, što se tiče vojne saradnje, ona se neće svoditi samo na nabavku ruskog oružja, već i na zajedničke projekte razvoja vojne opreme kao i na redovno održava-

nje kontakata između vojski dve države.

Dva lidera su istakla i značaj nuklearnog sporazuma sa Iranom.

„Strane su naglasile važnost potpunog i efikasnog sprovođenj­a sporazuma o nuklearnom programu Irana, kako bi se podržali međunarodn­i mir i bezbednost, ojačale mjere neširenja oružja i kako bi se razvijala normalna ekonomska saradnja sa Teheranom“, navedeno je u saopštenju nakon sastanka.

Isporuka pet raketnih sistema S-400 Indiji počeće u oktobru 2020. godine.

S-400 je jedan od najsofisti­ciranijih sistema protivvazd­ušne odbrane u svetu. Ima domet od 400 km i može da gađa do 80 ciljeva istovremen­o. Indijski sused Kina takođe poseduje isti sistem - dve zemlje su se borile 1962. godine i od tada se često dešavaju sukobi i tenzije na njihovim granicama. Indija se smatra jednim od najprofita­bilnijih tržišta na svetu za izvoznike oružja. Prema izveštaju Britanskog Kraljevsko­g instituta za međunarodn­e poslove iz 2017. godine, Indija je odgovorna za 10,3 odsto globalnog uvoza oružja u periodu između 2000. i 2016. godine, a Rusija je snabdeva sa 72 odsto oružja. Amerika se trudi da ide u korak sa Rusijom i postala je drugi najveći dobavljač oružja u Indiji, ispred Izraela.

Indija je druga zapadna saveznica koja je nabavila ovo oružje od Rusije. Prethodno je S-400 od Rusije kupila Turska, što je izazvalo kritike od NATO i od SAD. Turska je potpisala ugovor vredan 2,5 milijardi dolara, a već 2019. godine će Rusija početi da joj dostavlja sisteme.

 ??  ?? Protivvazd­ušni sistem s-400 Vladimir Putin i narendra modi
Protivvazd­ušni sistem s-400 Vladimir Putin i narendra modi

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia