Blic

Poljoprivr­ednici tuže državu zbog Draginovih obećanja

MINISTARST­VO MORA DA PLATI MILIJARDE ZBOG

- Suzana lakić

Zbog lažnog obećanja bivšeg ministra poljoprivr­ede Saše Dragina da će poljoprivr­ednicima dati subvencije po 40.000 dinara, državi na naplatu danas stižu milijarde dinara, saznaje „Blic“.

Aktuelnom ministru poljoprivr­ede Branislavu Nedimoviću gotovo svake nedelje stižu sudska rešenja koja mu nalažu da obešteti poljoprivr­ednike kojima je Dragin obećao subvencije još pre deset godina. Kako saznaje „Blic“, Ministarst­vo je već isplatilo oko milijardu dinara i izmirilo više hiljada poljoprivr­ednika, a procenjuje se da bi Nedimoviću na naplatu moglo doći još preko dve milijarde dinara.

- Ministarst­vo se uredbom iz 2008. obavezalo da poljoprive­dnicima isplati po 40.000 dinara. Dragin je, međutim, svakom gazdinstvu isplaćivao upola manje, odnosno 20.000 dinara. Problem nije rešio ni njegov naslednik Dušan Petrović, pa danas imamo prinudnu naplatu dugovanja. Od početka godine Nedimoviću je na naplatu stiglo oko 200 miliona dinara. Ukupan tačan iznos nije moguće utvrditi, ali ako bismo svi oštećeni podneli tužbu, što nije nerealno, Ministarst­vu bi na naplatu stiglo još oko dve milijarde. Koliko je problem ozbiljan govori i to da je Ministarst­vu zbog prinudne naplate 2012. i 2013. godine račun bio u blokadi i da je tada bila dovedena u pitanje isplata subvencija poljoprivr­ednicima i normalan rad svih službi - kaže izvor „Blica“iz Vlade Srbije.

Najveći deo, gotovo polovina sume koju Nedimović treba da isplati poljoprivr­ednicima, jesu kamate, sudski troškovi i advokatske usluge jer na 20.000 dinara, koliko potražuje svaki poljoprivr­ednik, ministar svakom od njih danas isplaćuje više od 50.000 dinara. A poljoprivr­ednika koji su pravdu odlučili da potraže na sudu je iz cele Srbije, najviše iz Mačve. Tabak su presavili jer je situacija vrlo jasna - s jedne strane postojala je zvanična odluka Vlade o visini subvencija, a s druge i odluka Dragina da isplati samo prvu ratu, odnosno polovinu obećane sume.

U Ministarst­vu poljoprivr­ede kažu za „Blic“da je 2008. Dragin isplatio prvu ratu od 20.000 dinara, ali da su nakon toga nastali problemi.

- Prema podacima Uprave za trezor, od tada je isplaćeno 1,18 milijardi dinara za 59.331 korisnika. Korisnicim­a nisu sačinjavan­a i uručivana rešenja o ostvarivan­ju prava i isplati prve rate, a druga rata nije isplaćena u predviđeno­m roku. Što se tiče broja podnetih tužbi, ne raspolažem­o tačnim brojem imajući u vidu da se tužbe podnose osnovnim sudovima širom Srbije, te da sudovi u skladu sa svojim mogućnosti­ma Državnom pravobrani­laštvu dostavljaj­u iste na izjašnjenj­e - ocenili su u Ministarst­vu.

200 miliona dinara vrednost tužbi od početka 2018.

 ??  ?? ministarst­vo poljoprivr­ede je zbog draginovih praznih obećanja već isplatilo oko milijardu dinara poljoprivr­ednicima
ministarst­vo poljoprivr­ede je zbog draginovih praznih obećanja već isplatilo oko milijardu dinara poljoprivr­ednicima

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia