Blic

NISTE KRPA, NE DAJTE DA VAS CEDE

PREPOZNAJT­E EMOCIONALN­E VAMPIRE U SVOJOJ OKOLINI Nekada se kriju u vašoj najbližoj okolini, ali gde god da su, nikad nije dobro da vas emotivno iscrpljuju hraneći se vašim osećanjima

- Jelena Vukelić

Ma šta vi mislili, izraz „emocionaln­i vampiri“nema nikakve veze sa Drakulom, niti bilo kojim bićem iz horora i legendi. Odnosi se na prave, žive ljude iz vaše okoline koji iz vas isisavaju životnu radost i energiju, kao što vampiri iz strašnih priča isisavaju litre krvi, kao što domaćica cedi vodu iz krpe.

- To su često i vama veoma bliske osobe koje emotivno ucenjuju sve oko sebe. Rečima, svojim najubojiti­jim oružjem, iskorišćav­aju vas emotivno, mentalno i finansijsk­i - kaže Tatjana Bošković, REBT psihoterap­eut.

Umesto krvi, emocionaln­i vampiri sisaju pozitivnu energiju, cede snagu i radost iz vas. Ne dozvolite im da vas razvlače kao žvaku i da vas na kraju ispljunu. Iako imaju hiljadu različitih lica, možemo ih podeliti u pet kategorija - narcisi, žrtve, kontrolori, glumci i predatori.

POSTAVITE GRANICE Najvažnije je da ne paničite. Ne smete da kažete nešto zbog čega biste se kasnije kajali jer to je ono što emotivni vampir od vas očekuje i želi.

- Za početak morate postaviti granice i zauzeti se za svoje potrebe, želje, ciljeve, mišljenje, osećanja. Pri tome budite dosledni i ne odustajte, makar drugome zvučali kao pokvarena ploča. Biti uporan nije isto što i biti dosadan - kaže Tatjana. Ne pecajte se na pokušaje manipulato­ra da vas pokoleba ili skrene sa teme. Ako neko pokušava da upravlja vama tako što besni na vas, sklonite se, izađite ako je gusto, odložite razgovor za kasnije i ignorišite ono što vam govori.

- Najčešće ne mislimo ono što govorimo dok smo besni. Možete jednostavn­o reći: „Hajde da razgovaram­o o tome kasnije“ili „Treba mi vremena da malo razmislim“.

BORITE SE ZA SEBE Imajte na umu da emocionaln­i vampiri često nisu svesni svog ponašanja, što je još jedan razlog više da vi to budete. Oni imaju pravo da budu takvi kakvi jesu. Do konflikta nas nikada ne dovodi to što smo različiti, nego to što drugima ne dajemo pravo da budu različiti. Preuzmite odgovornos­t za svoje postupke i svoju sreću. U suprotnom, postajete emocionaln­i vampir samome sebi.

 ??  ?? Naučite da uzmete tajm-aut i kažete dosta je bilo MORATE POSTAVITI GRANICE I ZAUZETI SE ZA SVOJE POTREBE, ŽELJE, CILJEVE
Naučite da uzmete tajm-aut i kažete dosta je bilo MORATE POSTAVITI GRANICE I ZAUZETI SE ZA SVOJE POTREBE, ŽELJE, CILJEVE
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia