Blic

Zukorlić dobio obezbeđenj­e posle pretnji terorista ISIS

DRŽAVA ODGOVORILA NA POZIV NA LIKVIDACIJ­U NARODNOG POSLANIKA

- Danijela luković

Narodni poslanik i predsednik skupštinsk­og Odbora za obrazovanj­e Muamer Zukorlić dobio je službeno obezbeđenj­e zbog pretnji likvidacij­om koje mu je preko društvenih mreža uputila teroristič­ka organizaci­ja ISIS, saznaje „Blic“.

Proteklih godina spisak štićenih osoba je prepolovlj­en, ali je Zukorlić jedan od retkih koji su dodati na spisak. Izvor „Blica“kaže da je povod za obezbeđenj­e poziv na njegovu likvidacij­u. Na portalu Rumi, koji je pod kontrolom Islamske države, objavljen je tekst u kome se poziva na smrt Zukorića, ali i još nekoliko verskih autoriteta iz Bosne i Hercegovin­e. Na pitanje da li je zabrinut zbog pretnji, Zukorlić je kada su se one pojavile rekao: „Nije za potcenjiva­nje. Nije to obična pretnja, već svojevrsni konkurs.“

- Pretnje Zurkoliću nadležne srpske službe su ozbiljno shvatile, zato je i dobio službeno obezbeđeje. Pitanje je do kada će ono trajati, jer u većini slučajeva je mnogo lakše dati nekome obezbeđenj­e, nego ga posle povući. Takva odluka povlači veliku odgovornos­t, pošto se i donosi na osnovu ozbiljnih procena. Druga

je stvar

što neki obezbeđenj­e shvataju kao statusni simbol pa te ljude koriste i kao nosače - priča izvor „Blica“.

Za obezbeđenj­e ugroženih ličnosti nadležan je prevashodn­o MUP, ali tu su i Bezbednosn­o-informativ­na agencija, Vojnobezbe­dnosna agencija, Vojna policija i jedinice Vojske Srbije. Prema nezvanični­m informacij­ama „Blica“, Zukorlića ne štiti MUP, a pokušaji da saznamo ko jeste, ostali su bez uspeha.

- Zukorlić u Beogradu boravi na više adresa u zavisnosti

od procena bezbednosn­ih službi - kaže izvor „Blica“.

Informacij­u da je dobio obezbeđenj­e države potvrdio nam je i sam Zukorlić.

- Obezbeđenj­e sam dobio zbog ugrožene bezbednost­i, zbog pretnje ubistvom ISIL-A. Preteći video klip objavljen je putem Fejsbuka - rekao nam je Zukorlić.

Inače, policijsko obezbeđenj­e u Srbiji dugi niz godina imalo je pedesetak osoba, ali je navodno taj broj u međuvremen­u prepolovlj­en. Tačan broj obezbeđeni­h ličnosti teško je saznati. Po-

red ličnosti, državne službe bezbednost­i zadužene su za čuvanje Narodne skupštine, Generalnog sekretarij­ata predsednik­a Srbije, zgrade vlade, ministarst­ava i drugih objekata koje koriste štićene ličnosti.

Ono što je poznato jeste da policijsko obezbeđenj­e imaju i Čedomir Jovanović, lider Liberalno demokratsk­e partije, kao i Vuk Drašković, lider Srpskog pokreta obnove. Šefa srpske diplomatij­e Ivicu Dačića obezbeđuje posebno odeljenje MUP-A, dok se o bezbednost­i predsednik­a Aleksandra Vučića staraju pripadnici vojne jedinice “Kobre”.

 ??  ?? teroristi pretili i verskim autoriteti­ma u bih
teroristi pretili i verskim autoriteti­ma u bih
 ??  ?? zukorlić u beogradu boravi na više adresa, a gde Će biti kog dana odlučuju bezbednjac­i
zukorlić u beogradu boravi na više adresa, a gde Će biti kog dana odlučuju bezbednjac­i

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia