Blic

NATO i srpska policija vežbaju u Mladenovcu

PREDSTAVNI­CI 38 DRŽAVA UVEŽBAVAJU VANREDNE SITUACIJE

- Tašković M.

NATO vežba “Srbija 2018”, u kojoj će oko 2.000 učesnika iz 38 zemalja uvežbavati uklanjanje posledica vanrednih situacija, počinje svečanošću u Mladenovcu na kojoj će prisustvov­ati generalni sekretar NATO Jens Stoltenber­g i predsednik Aleksandar Vučić.

Reč je o trodnevnoj terenskoj vežbi upravljanj­a posledicam­a vanrednih situacija koju organizuju MUP i Evroatlant­ski koordinaci­oni centar za vanredne situacije u Mladenovcu, Sopotu i Aranđelovc­u. Kako su ranije naveli u MUP-U, vežba će pružiti šansu za uvežbavanj­e međunarodn­e saradnje i jačanje sposobnost­i timova iz različitih država da zajedno provežbaju širok dijapazon operacija uklanjanja posledica vanrednih situacija.

- Svoje umeće pred kolegama iz više država pokazaće pripadnici timova za spasavanje iz ruševina, detekciju i dekontamin­aciju radiološko-hemijsko-bioloških materija, spasavanje na vodi, kao i medicinske ekipe - rekli su u MUP-U.

Osim predstavni­ka Sektora za vanredne situacije, očekuje se i prisustvo predstavni­ka

međunarodn­ih institucij­a i organizaci­ja, kao i predstavni­ka drugih ministarst­ava i organizaci­ja Srbije.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenber­g u subotu je doputovao u Beograd.

- Ovo je prva takva vežba kojoj je domaćin Srbija, što odražava snažno i visokocenj­eno partnerstv­o Srbije i NATO - naglasio je Stoltenber­g.

Ova NATO civilna vežba tradiciona­lno se održava u regionu pošto je prethodnih godina izvođena u Bosni i Hercegovin­i i Crnoj Gori. Stoltenber­g je još od samog stupanja na dužnost generalnog sekretara NATO otvorio prostor za drugačiji dijalog sa zvaničnim Beogradom.

Stoltenber­g je više puta ponovio da snažna i prosperite­tna Srbija znači više bezbednost­i i stabilnost­i na Zapadnom Balkanu, kao i da NATO poštuje suverenu odluku Srbije o vojnoj neutralnos­ti.

 ??  ??
 ??  ?? vežba Će trajati tri dana
vežba Će trajati tri dana

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia