Blic

„Prodali su me na pijaci za robove“

ISPOVEST DOBITNICE NOBELA O ROPSTVU U ISLAMSKOJ DRŽAVI

- Milica bajić

Nadija Murad (25), ovogodišnj­a dobitnica Nobelove nagrade za mir, otkrila je britanski “Gardijan” mučne detalje zatočeništ­va i seksualnog zlostavlja­nja u ISIS-U.

U tekstu “Bila sam ISISOVA seks-robinja. Pričam svoju priču jer je to najbolje oružje koje imam”, otkrila je kako je izgledala trgovina ženama među džihadisti­ma.

„Pijaca robova otvarala se noću. Mogli smo da čujemo gungulu niz stepenice gde se militanti registruju. Kada je prvi vojnik ušao, devojke su počele da vrište. To je bilo poput eksplozije. Jaukale smo kao da smo ranjene, povraćale po podu, ali ništa ih nije zaustavilo. Prvo su prišli najlepšim devojkama pitajući: ‘Koliko imaš godina?‘ i gledajući kakvu kosu i usta imaju. ‘One su device, zar ne?‘, pitali su čuvara, koji je klimnuo glavom i rekao: ‘Naravno!‘. Dodirivali su nas svuda, prelazili rukama preko grudi i nogu kao da smo životinje“, piše Nadija.

Kako navodi dalje, na pijaci je vladao haos, dok su se džihadisti raspitival­i na arapskom i turkmensko­m jeziku o devojkama.

„Visokorang­irani borac po imenu Salvan stao je ispred nas. Došao je sa mladom Jazidi devojkom iz Hardana, kojoj je kupovao zamenu jer je planirao da je izbaci iz kuće. ‘Ti! Devojko sa ružičastom jaknom! Ustani!‘, rekao mi je. Nije izgledao

kao čovek. Izgledao je kao čudovište“, piše Murad.

Ona piše i da uzimanje devojaka za seksualne robove bila planirana akcija ISIS-A i

dodaje da je svaki detalj poznat - šta čini devojku manje ili više vrednom, koji su borci zaslužili sabaje (seksualne robove) kao podsticaj, a koje bi trebalo platiti.

„Na spratu niže, jedan džihadista zapisivao je naša imena i imena boraca koji su nas uzimali. Mislila sam kada me je Salvan preuzeo da može da me zgnječi golim rukama koliko je jak. Smrdeo je na pokvarena jaja i kolonjsku vodu. U gomili sam videla muške sandale i bacila sam se prema njima. Taj čovek se okrenuo se Salvanu i rekao: ‘Ona je moja‘. On se nije protivio jer je taj čovek bio sudija u Mosulu i niko mu se nije suprostavl­jao“, piše ona.

Naredna tri meseca provela je u zatočeništ­vu tokom kojeg je svakodnevn­o seksualno zlostavlja­na.

„Silovanje postaje deo svakodnevn­og života. Ne znaš ko će otvoriti vrata i napasti te, znaš samo da će se to desiti i da će sutra biti možda još gore“, napisala je u knjizi „Poslednja devojka: Moja ispovest o zatočeništ­vu i borba protiv Islamske države“.

U istoj knjizi navodi i da ju je prikom prvog pokušaja bega stražar uhvatio i bičevao, a zatim ju je šest stražara silovalo dok se nije onesvestil­a.

„Porodice u Iraku i Siriji živele su normalno dok su nas mučili i silovali. Gledali su kako nas vode po ulici. Slušali su naše krike na pijaci robova, ali ništa nisu preduzeli“, navela je ona.

Konačno je uspela je da pobegne početkom 2015. godine, nakon čega je došla u Nemačku kao izbeglica.

NADIJA JE SA 25 GODINA ŽIVOTA DRUGA NAJMLAĐA DOBITNICA NOBELOVE NAGRADE ZA MIR

 ??  ?? imala je godinu kada su je džihadisti uzeli za robinju
imala je godinu kada su je džihadisti uzeli za robinju

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia