Blic

Bebi staroj samo 10 dana presadili rožnjače i spasli vid

PODVIG LEKARA KLINIKE ZA OČNE BOLESTI I DEČJE KLINIKE U TIRŠOVOJ

-

Lekari Klinike za očne bolesti Kliničkog centra Srbije i Dečje klinike u Tiršovoj dečaku starom 10 dana uspešno su transplant­irali rožnjače.

Doktorka Tanja Kalezić rekla je za RTS da je operacija prošla uredno i da je jučerašnja kontrola pokazala da je za sada sve u redu.

- Operaciju je uradio doktor Milenko Stojković, koji je šef transplant­acionog tima za rožnjaču i direktor Očne klinike, i nadamo se da će postoperat­ivni tok proticati kako treba - navela je Kalezićeva. Ona je istakla da je saradnja bila u jako dobroj koordinaci­ji sa Ministarst­vom zdravlja da se što pre pronađe donor.

Dečak je rođen 26. septembra i već je u porodilišt­u primećeno da je dete rođeno sa tzv. belim rožnjačama.

- Da nije urađena ovakva transplant­acija, dete bi bilo slepo - rekla je doktorka Kalezić. Ona je za B92 rekla da je beba prebačena iz Niša u Beograd na operaciju.

- Hitnost je bila vrlo važna i da se što pre presadi rožnjača kako bi dete dobilo funkcional­an vid. Ukoliko se zakasni, jer se u prvim danima razvija i formira potencijal za dalji razvoj vidne oštrina, znači da dete ostaje slepo. Tako da je sve prošlo kako treba. Imali smo sreću i sa donorom. Svi su odreagoval­i u milisekund­ama,

tako da je za manje od 24 sata presađena rožnjača oba oka - rekla je dr Kalezić.

Ona kaže da je beba dobro, ali da postoje genetske anomalije u oku koje mogu da komplikuju situaciju.

- To su dodatni detalji koje pratimo, ali ovo je, za početak, prvi korak ka boljitku i ostvarenju dobrog vida. Bez ovoga ne bi ni ostalo moglo da dođe u obzir - istakla je doktorka.

 ??  ?? operaciju je obavio dr milenko stojković, direktor očne klinike
operaciju je obavio dr milenko stojković, direktor očne klinike

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia