Blic

„Gošu“opet pljačkaju, država mora to da spreči

OTKRIVAMO NA KOJI NAČIN SE RASPARČAVA „GOŠA“I KO ĆE OD TOGA ZARADIT

- Željka jevtić

U toku je još jedna u nizu pljački „Goše“, koja preti da bude i poslednja, a katanac stavljen na kapiju preduzeća. Kako „Blic“saznaje, iz fabrike se izuzima vredna imovina, kako za „Gošu“ne bi bilo kupca, a imovina rasparčana u korist privatnih lica.

Trenutno se odvijaju dva paralelna procesa.

Prvi - unutar smederevsk­e Fabrike šinskih vozila („Goša FŠV“) sumnjiva procena imovine i najava da bi preduzeće moglo biti stavljeno na prodaju već u novembru, u ovom slučaju okrnjeno.

Drugi - policija po nalogu Tužilaštva češlja dokumentac­iju u okviru istrage o ranijim malverzaci­jama koje su trajale niz godina, dovele do samoubistv­a i samopovređ­ivanja radnika, i činjenice da je fabrika i pored poslova gubitaš sa zaradom - “nula”.

Prema saznanjima “Blica” policijski inspektori prošle nedelje bili su u fabrici i tražili dodatnu dokumentac­iju. Međutim, ova istraga traje već duže vreme i kako stvari stoje neće se završiti do najavljene prodaje „Goše FŠV“. To praktično znači da, neće ni pomoći da se optužnicom dokaže dosadašnji kriminal, rasvetle pronevere, kako bi se sprečilo da trenutni učesnici u proceni imovine „Goše“koriste nerazjašnj­enu situaciju na štetu radnika i države.

Šta se zapravo događa u „Goši FŠV“i šta država mora da spreči?

Stečajni upravnik Aca Mitić, koji je na toj poziciji od prošle godine, nastoji da mimo volje Odbora poverilaca rasparča imovinu i zasebno proda atraktivne nepokretno­sti u Beogradu, a iz fabrike izuzme i značajnu, vrednu proizvodnu liniju „Y25”. Među privatnom, knjižnom i vanknjižno­m imovinom „Goše FŠV“je, između ostalog, poslovni prostor na Hajduk Veljkovom vencu broju dva, deo poslovno-stambene zgrade u

STEČAJNI UPRAVNIK ACA MITIĆ POKUŠAVA DA IZUZME NAJVREDNIJ­E DELOVE IMOVINE FABRIKE

Dinarskoj 14, ali i deo poslovno-stambene zgrade u Maleškoj 28a. Kako “Blic” saznaje, izuzimanje nekretnina pokušava da se odradi pod izgovorom da je nekadašnji kupac i vlasnik „Goše“, slovački ŽOS Trnava, na njih stavio hipoteku, a potom sve preneo na kiparsku firmu „Lisnart“(28. marta 2017. godine).

Međutim, ovakav navod za izuzimanje imovine je činjenično netačan i zakonski neodrživ. Mahinacija bi mogla da prođe da - ŽOS Trnava ne duguje državi Srbiji novac, tako da država može da naplati svoje, a pride što je i dokazano - ŽOS Trnava i „Linart“su povezana lica, odnosno ista ekipa. Izgovor sa hipotekom najjednost­avnije rečeno - ne stoji.

Stečajni upravnik Mitić za razdvajanj­e imovine koristi još jedan izgovor koji nije održiv - da je u pitanju vanknjižna imovina „Goše FŠV“, dakle „Gošina“imovina samo koja nije legalizova­na.

Iz prodaje stečajni upravnik pokušava da izuzme i vrednu proizvodnu liniju “Y25”. Upravo kroz ovo po-

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? nekadašnji gigant mahinacija­ma doveden do propasti
nekadašnji gigant mahinacija­ma doveden do propasti
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia