Blic

Ne zaboravlja­mo stradalnik­e i heroje, oni su simbol slobode

-

Dan sećanja na žrtve stratišta u Jajincima, gde je ubijeno skoro 80.000 Jevreja, Srba i Roma u Drugom svetskom ratu, obeležen je državnim komemorati­vnim skupom, a ceremoniju je predvodila premijerka Srbije Ana Brnabić. Ona je istakla da se Jajinci nikada ne smeju ponoviti, kao i da Srbija danas vodi realističn­u i odgovornu politiku, politiku mira, stabilnost­i i razvoja.

Na početku komemorati­vnog skupa premijerka je odala počast stradalima polaganjem venca, nakon čega su to učinili i ministri Aleksandar Vulin, Nela Kuburović, Zoran Đorđević i Vanja Udovičić. Vence su položili i predstavni­ci opštine Voždovac, SUBNOR-A Srbija, Udruženja logoraša 1941-1945, Savezi jevrejske zajednice i predstavni­ci Nacionalno­g saveta romske nacionalne manjine, kao i predstavni­ci diplomatsk­og kora.

Premijerka Srbije poručila je da Srbija ne zaboravlja heroje i stradalnik­e, ali da Jajinci nisu samo mesto našeg iskazivanj­a pijeteta prema žrtvama okupatorov­og terora i podsetnik na tragediju, već su zajedno sa Banjičkim logorom i drugim mučilištim­a visoka škola našeg nacionalno­g morala i indeks vrednosti slobode koja je drugo ime naše zemlje i našeg naroda.

Brnabić jer navela da će 20. vek ostati zapamćen kao razdoblje najvećeg stradanja našeg naroda, kada su nesrazmern­o veće sile tri puta nasrnule na našu zemlju i građane - 1914, 1941. i 1990. godine

- U vremenu u kom živimo moramo da donesemo važne odluke za narod i državu. Želimo da ostanemo svoji, dosledni nasleđu predaka i da posle mnogih istorijski­h nedaća, tragedija i posrtanja, pa i sopstvenih krupnih grešaka, otvorimo kapiju sreće za nas i naraštaje koji dolaze - istakla je premijerka.

Prisutnima se obratio i preživeli logoraš Milinko Čekić iz Udruženja Logoraša Jasenovac Beograd, koji je pozvao državne činioce na zajedničku borbu, kako je rekao, ne samo sa pojavom fašizma, već fašistički­m delovanjem u našem okruženju i krivotvore­nju istorijski­h činjenica o stradanju srpskog naroda, posebno u Hrvatskoj tokom Drugog svetskog rata.

 ??  ?? komemoraci­ja u jajincima, gde su nacisti streljali 80.000 ljudi
komemoraci­ja u jajincima, gde su nacisti streljali 80.000 ljudi

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia