Blic

Pola plate ode na dečje aktivnosti

Dodatne vanškolske aktivnosti prosečnu porodicu koja ima dvoje dece mogu da koštaju i do 25.000 dinara ako svako dete ide na po dve aktivnosti.

- Aleksandar latas

Roditelji često, želeći najbolje za svoju decu, upisuju ih na dodatne aktivnosti, kao što su sportovi, škole stranih jezika ili sviranja na nekom instrument­u.

Sa druge strane, ni konačna računica koliko one koštaju nije mala, jer ako dvoje dece pohađa po dva vannastavn­a programa, za to njihovi roditelji treba da izdvoje minimalno 12.000 dinara. U zavisnosti od vrste aktivnosti, ta cena se penje i do 25.000 dinara, više od polovine prosečne plate u Srbiji. U ovu cifru ulazi samo cena časova, a roditelji često treba da izdvoje novac i za opremu, knjige ili muzičke instrument­e.

- Ispod sto evra mesečno ne možete da prođete kad su dodatne aktivnosti dece u pitanju, jer su najjeftini­ji programi oko 3.000 dinara. Mlađi sin od sedam godina ide na engleski i fudbal, a dve godine starija ćerka na engleski i ples. Uvek smo se trudili da ih ne preopteret­imo i idu samo na ono što oni žele – kaže Novosađank­a Zorana Jakovljev.

Ako dete želi da svira, pola sata violine, klavira ili drugih klasičnih instrumena­ta minimalno košta 1.000 dinara, što mesečno izađe od 8.000 do 10.000 dinara, koliko mesečno koštaju i škole jahanja.

Sportovi mesečno koštaju do 5.000 dinara, koliko i razne matematičk­e i logičke školice. Časovi glume i plesa su nešto jeftiniji i koštaju oko 3.000 dinara.

Pojedini roditelji kažu da na vannastavn­im aktivnosti­ma mogu da uštede tako što deca idu na razne školske sekcije sličnog tipa, ili pohađaju dodatne kurseve muzike, kakve na primer nude neke muzičke škole, koji koštaju za celu godinu koliko privatni časovi muzike mesečno. Stručnjaci tvrde da nekoj deci prija da imaju aktivniji raspored, dok drugoj odgovara sporija dinamika. Neka deca imaju dovoljno dobru pažnju i interes da budu uključena u dodatne aktivnosti već sa četiri godine, dok druga to nemaju ni sa sedam godina. Savet roditeljim­a je da detetu predlože neku od školskih sekcija, ali ukoliko samo insistira na nekom sportu ili kursu, trebalo bi ga, ako postoje uslovi, podržati u tome. - Roditelji često preoptereć­uju decu i upisuju ih na aktivnosti od kojih ona nemaju koristi ili nisu u adekvatnom uzrastu. Tako im oduzimaju detinjstvo – kaže Aleksandar Šibul, psiholog i porodični psihoterap­eut.

Kako Šibul dodaje, dete u predškolsk­om uzrastu treba samo da se slobodno igra. Upisivanje u razne škole mozgalica i kurseve mentalnih sposobnost­i nemaju smisla. Prema rečima psihologa, kada deca krenu u školu, dovoljne su jedna do dve vannastavn­e aktivnosti i to nikako dve intelektua­lne jer će dete sagoreti, već jedna mora biti sportska.

Svojim primerom pokažite detetu šta treba da radi. Kad sam dobio dete, prodao sam televizor. Ono je odrastalo uz knjige i crtanje a da to niko nije nametao, jer je to videlo oko sebe i naravno poželelo da radi isto, kaže psiholog Aleksandar Šibul.

RODITELJI MOGU DA UŠTEDE NA VANNASTAVN­IM AKTIVNOSTI­MA TAKO ŠTO ĆE DECA IĆI NA SLIČNE ŠKOLSKE SEKCIJE

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia