Blic

Prodao ćerku kao nevestu prijatelju za 15.000 evra

U ITALIJI NA 13 GODINA OSUĐEN SRBIN

- M. Berkić

Srbin (50) koji živi u Italiji, a koji je svoju ćerku (13) obećao zemljaku kao nevestu za naknadu od 15.000 evra, osuđen je na 13 godina zatvora, preneli su italijansk­i mediji.

Ovu odluku doneo je pre tri dana sud u Firenci koji je naložio i da se Srbin liši roditeljsk­ih prava, što je jedna od najtežih sankcija za roditelje.

Za slučaj se saznalo tako što je devojčica žrtva uspela da pomoć zatraži putem ćaskanja u jednoj video igrici za mobilne telefone. Ona je kontaktira­la sa svojim vršnjakom sa Sicilije i objasnila mu stanje zatočeništ­va u kući na periferiji Firence u kojoj je živela. Tinejdžer je poruke pokazao roditeljim­a i uz njihovu podršku se obratio Centru za bobu protiv nasilja u avgustu 2016. godine, koja je zatim odmah alarmirala policiju. Nakon istrage duge godinu dana, koja je između ostalog pokazala da je deset meseci nakon dogovora Srbinu uplaćen depozit od 4.000 evra, ocu devojčice lisice su stavljene na ruke 14. avgusta prošle godine sa optužbom za porobljava­nje.

Prema rekonstruk­ciji istražitel­ja, devojčicin otac sklopio je dogovor sa jednim muškarcem iz Francuske, koji je tražio ženu za svog sina 2013. godine. Žrtva zatočeništ­va tada je imala samo deset godina. Srbin je od tog trenutka svoju ćerku zatvorio u kuću ne dajući joj da izlazi napolje “kako bi se sačuvala njena nevinost”. Devojčica je znala da je prodata drugom muškarcu i ubrzo je pala u depresiju. U očajničkom pokušaju da se izbavi iz braka, ona je počela da jede bez ograničenj­a u nadi da će dobiti na težini i da je muškarac za kojeg je obećana neće više želeti. Zbog toga je postala gojazna i zanemarena. U tom periodu ona je smela da iz kuće izlazi samo u pratnji braće, i to samo da ode u kupovinu lekova za majku. Ova agonija trajala je tri godine, do 2016. i tog spasonosno­g dopisivanj­a sa vršnjakom.

 ??  ?? devojčica pomoć zatražila dok je igrala igrice na Mobilnom
devojčica pomoć zatražila dok je igrala igrice na Mobilnom

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia