Blic

Bez EU perspektiv­e prete novi sukobi na Balkanu

- M. T.

Upozorenje predsednik­a Evropske komisije Žankloda Junkera da je tlo na Balkanu i dalje plodno za ratove ako ne bude bilo ozbiljne evropske perspektiv­e treba ozbiljno da shvate svi kako EU zvaničnici tako i državnici u regionu.

Junker je u austrijsko­m parlamentu apostrofir­ao opasnost od izbijanja novih ratnih sukoba, ukoliko bi državama Zapadnog Balkana bila “oteta” evropska perspektiv­a.

- Tlo je i dalje plodno. Ako bi u tako komplikova­nom regionu Evrope nastao utisak da ne mislimo ozbiljno sa evropskom perspektiv­om, onda ćemo kasnije, ili najverovat­nije ranije, ponovo doživeti ono što smo imali tokom devedeseti­h godina ukazao je Junker i dodao da na Balkanu “prošlost prethodnih, decenija, vekova, nije savladana”.

Ipak, takvo upozorenje predsednik Srbije Aleksandar Vučić okarakteri­sao je kao “možda preterano”.

- Ne bih potcenio procene šefa evropske “vlade”, koga smatram veoma ozbiljnim političare­m. Ipak, mi ćemo čuvati mir, prelazićem­o preko provokacij­a iz regiona, čuvaćemo i sebe i druge - naveo je Vučić.

S druge strane, ministar Ivica Dačić pak gotovo deli Junkerovo mišljenje.

- Ideja evropskih integracij­a može odigrati pozitivnu ulogu na Balkanu, kao doprinos stabilnost­i i smirivanju tenzija. Zato je i u interesu EU da Balkan bude deo evropskih integracij­a. Suštinski, Junker nije daleko od istine - naglasio je Dačić za “Blic”.

Analitičar Dušan Janjić podvlači da je situacija u regionu zrela za “žuti alarm”.

- Junker je malo zakasnio sa tom izjavom pogotovo što je prethodnih godina u potpunosti zanemareno pitanje bezbednost­i u regionu. Recimo, sve vreme dijaloga Beograd i Prištine niko se nije bavio pitanjem bezbednost­i. Od 2015. godine imamo opstrukcij­u dijaloga, a samo ove godine imali smo ubistvo Ivanovića i hapšenje Đurića. Federika Mogerini je pokazala potpuno odsustvo osećanja za bezbednost na Balkanu - poručuje Janjić.

Kako kaže, oružani sukobi u regionu su pitanje nedelja, ako se upozorenja ne shvate ozbiljno.

- Makedonija nije zatvorena priča, i dalje je Sandžak otvoren, u Hrvatskoj je situacija zaoštrena. A etno-nacionaliz­am balkanskih lidera nikako ne doprinosi smirivanju. Zato EU zvaničnici moraju da zadrže kontrolu - kaže Janjić.

U interesu EU je da Balkan bude deo evropskih integracij­a. Suštinski, Junker nije daleko od istine - kaže Dačić za „Blic“

 ??  ?? dramatična procena: žan-klod junker
dramatična procena: žan-klod junker
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia