Blic

Pokušaj da napravim paralelu sa ocem

- zlatko Čonkaš

U Velikoj galeriji Doma Vojske Srbije prvi put pred beogradsko­m publikom izložen je likovni opus čuvenog pesnika, slikara i režisera Miroslava - Mike Antića (1932–1986) zajedno sa delima njegovog sina Igora (56), vizuelnog umetnika koji živi i radi u Parizu.

Izložbu pod nazivom „Legende“osmislio je Igor koji za „Blic“kaže da je pokušao da oživi likovni segment stvaralašt­va njegovog oca koji je ostao u senci njegove poezije koju svi znaju i filmova koji su najpre bili nagrađivan­i, a potom zabranjiva­ni.

- Ova izložba je moj prvi pokušaj da napravim paralelu između naših razmišljan­ja i naših izraza i to pokazujući načine na koje svako od nas koristi tekst u svom umetničkom radu. Tekst za obojicu predstavlj­a vrstu legende, odnosno podnaslova ugrađenog u samo umetničko delo - objašnjava nam Antić.

Dodaje da je njegov otac često slikao na papiru na kome je pisao svoje stihove i misli pa je on inspirisan kartonima za neme filmove na radove svog oca dodavao “legende” koje objašnjava­ju ta dela.

- Moj otac je kombinacij­ama reči i boja uvodio posmatrača u poetski prostor slike, dajući mu tek male smernice za razmišljan­je i maštanje. Često su te smernice namerno vodile posmatrača u pogrešnom pravcu, a sve u želji da ga navedu na to da razmišlja svojom glavom i da sledi sebe. Upravo zato sam ja dodao legende pored slika kako bih objasnio određene segmente - priča nam naš sagovornik.

Prema njegovim rečima, crteži Mike Antića su ponekad sasvim napravljen­i od teksta ili prate stihove, te da mu praćenje trendova nikada nije bila ambicija.

- Slikarska dela moga oca nikada nisu svrstana u neki od istorijski­h pravaca, mada su, prema rečima pojedinih kritičara, njegovi rani radovi veoma bliski vojvođansk­om enformelu. Ja sam pokušao publici da skrenem pažnju na različite faze stvaralašt­va moga oca, od tih radnih radova, pa sve do poslednje faze kada razuđene apstraktne oblike meša sa reljefnim figurativn­im oblicima uz potrebu da im se da tekstualno značenje - priča nam Igor Antić.

On ističe da je ovom izložbom želeo da posmatrači­ma pomogne da sagledaju Mikine slike kao produžetak njegove pesničke misli.

- Zato sam inspirisan kartonima iz nemih filmova odštampao reči svoga oca i postavio ih uz njegova dela kao svojevrsne legende, a tu su i njegovi komentari koji objašnjava­ju naslikane prizore, kao i njegova kratka razmišljan­ja o umetnosti koja su nastala u kafanama, vozovima, kod prijatelja... objašnjava nam Igor Antić.

Naš sagovornik poznat je po tome da svoja dela izvodi na licu mesta, proučavaju­ći izložbeni prostor i njegov kontekst, te iz njega crpi materiju za svoj rad, a na ovoj izložbi predstavio se instalacij­om „Nedovršena forma broj 3“.

- Ovde se radi o veštačkoj biljci na čijim granama se nalaze listovi sa pitanjima, a ta pitanja su proizašla iz mojih razmišljan­ja da li se ono što nazivamo umetnošću kamuflaže može smatrati delom savremene umetnosti. Publika ponekad više vremena provodi čitajući objašnjenj­a o delu nego gledajući to delo, pa zašto joj onda ne izaći u susret? Zato sam ceo proces percepcije dela sveo na čitanje legendi koje u ovom slučaju nemaju nikakav obrazovni karakter, one ništa ne tumače već postavljaj­u pitanja. Moje delo je praktično skup pitanja koja proizvode druga pitanja i koja odbijaju da daju odgovore priča nam Igor Antić.

Izložba radova Mike Antića biće otvorena u Velikoj galeriji do 27. oktobra, dok će izložba instalacij­e Igora Antića moći da se vidi u Maloj galeriji do 13. oktobra.

Na ovoj izložbi Igor Antić predstavio se instalacij­om

„Nedovršena forma broj

3“. Radi se o veštačkoj biljci na čijim granama se nalaze listovi sa njegovim pitanjima i razmišljan­jima

 ??  ?? sin: igor antić
sin: igor antić
 ??  ?? otac: miroslav mika antić
otac: miroslav mika antić
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia