Blic

Podele i pobede

- SLOBODAN POPADIĆ, novinar

Izbori u Bosni i Hercegovin­i su završeni, za neke očekivano i slavodobit­no, za druge razočarava­juće. Novi član Predsedniš­tva BIH koji predstavlj­a Republiku Srpsku i srpski narod biće Milorad Dodik, a ne Mladen Ivanić, koji je to bio do sada i koji je bio protivkand­idat Dodiku na izborima. Slični rezultati su i na parlamenta­rnim izborima u Republici Srpskoj.

Dodikova pobeda na izborima usledila je posle kampanje u kojoj je palo dosta teških reči, ali ne samo među političari­ma, koji su bili međusobni takmaci i protivkand­idati, već i među nacijama koje čine BIH i uopšte na usijanoj nacionalno-političkoj sceni ove zemlje u kojoj je ne tako davno besneo rat između tri nacije. Ređale su se međusobne “pretnje”, koje su navodno podržane velikim silama, guranje prsta u oko drugom narodu baš tamo gde najviše boli i smeta, neslane šale o dobijanju otkaza zbog opredeljen­ja na izborima, čak je i smrt jednog mladića postala političko pitanje broj jedan koje je pretilo da eskalira u ko zna šta...

#

Oni koji su shvatili izbore kao borbu za život i smrt sada su na redu da načine korak unazad

Posledica svega su teške podele u narodu. I to ne samo između tri nacije koje čine Bosnu i Hercegovin­u već i unutar njih. Glavna podela među Srbima (ali i Bošnjacima i Hrvatima) postala je ko je glasao za kog kandidata, poslovično prešavši ne više u svađe na slavama, kako se to nekad događalo, već u svađe i nadgornjav­anja na društvenim mrežama. Jaz koji deli tri naroda čini se da nikada nije ni zatrpavan već samo dodatno produbljiv­an iz političkih razloga. Toliko da je Bosna (p)ostala simbol onoga što u Evropi nazivaju “balkansko bure baruta”.

Da ne bismo više bili taj ružan simbol, pod hitno moraju da prestanu podele u narodu koje su političari nametnuli tokom kampanje, ali i pre nje. Oni koji su shvatili izbore kao borbu za život i smrt sada su na redu da načine korak unazad. Pobednici da se u svojoj pobedi ne uznesu, a poraženi da se ne unize. Takođe, kampanje i vođenje politike ne smeju da budu poligon za zaoštravan­je međunacion­alnih odnosa, jer smo već više puta iskusili kako izgleda kad ti odnosi dovedu do sukoba. Ako pobednici nastave da kopaju rovove i vode narode u sukobe, pobeda će im biti uzaludna, gora nego Pirova.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia