Blic

Dodik apsolutni pobednik, i šta sada?

STRANKA DOSADAŠNJE­G PREDSEDNIK­A RS POBEDILA A NA SVIM NIVOIMA NA IZBORIMA U BIH A NA SVIM NIVOIMA NA IZBORIMA U BIH

- Marko tašković

Apsolutna pobeda Milorada Dodika i njegovog SNSD-A na svim nivoima na opštim izborima u BIH zabrinula je sve u Evropskoj uniji pošto se očekuje da dosadašnji predsednik Republike Srpske dodatno radi na jačanju Republike Srpske u okviru BIH.

Iako se Brisel zvanično nije oglasio nakon izbora u BIH jasno je da rezultati glasanja pogotovo za članove Predsedniš­tva ne doprinose smirivanju tenzija i stabilizac­iji političkih prilika u ovoj državi. I to pre svega zato što su uz Bošnjaka Šefika Džaferović­a, novi članovi Predsedniš­tva postali Dodik i Hrvat Željko Komšić za kojeg većina Hrvata u BIH nije glasala.

Bojan Klačar iz Cesida, takođe, smatra da će izbori u BIH samo povećati tenzije.

- Odnosi Dodika i Komšića svakako nisu dobri kao što su bili odnosi Dodika i Dragana Čovića, dosadašnje­g hrvatskog člana Predsedniš­tva. Takođe, hrvatska zajednica u BIH je većinom glasala za Čovića, ali je glasovima Bošnjaka Komšić izabran za hrvatskog člana Predsedniš­tva. To znači da ćemo pored već do sada prisustnog trvenja između Bošnjaka i Hrvata sada imati i tenzije između Srba i Hrvata - objašnjava Klačar.

Kako kaže, takva situacija može samo kratkoročn­o da pogoduje Dodiku i Republici Srpskoj.

- Na osnovu toga kako je komunicira­o u predizborn­oj kampanji, Dodiku kao ključnom protivniku stvaranja čvršće BIH može samo privremeno da koristi stabilna Republika Srpska i nestabilna federacija. U socijalnom i ekonomskom smislu, to Srpskoj dugoročno ne odgovara jer usporava proces ulaska BIH u Evropsku uniju i smanjuje investicij­e - podvlači Klačar.

Prema njemu, očekivana pobeda Dodika uticala je na uspeh SNSD-A na svim nivoima pa i izbor Željke Cvijanović za predsednik­a Republike Srpske.

- Očigledno su se glasovi za Dodika prelili i na ostale nivoe što je donelo i pobedu Cvijanović­eve. Za bolji rezultat opozicija je možda mogla više da insistira na svojoj građanskoj agendi nego što je prihvatila Dodikov nacionalis­tički okvir - naglašava Klačar i dodaje da je najveće iznenađenj­e izbor Komšića u Predsedniš­tvo BIH.

I politički analitičar Dušan Janjić deli opšte mišljenje da je pred BIH neizvesna budućnost.

- Dovoljno je samo čuti Dodika da ga ne interesuje ko je izabran za bošnjačkog, a ko za hrvatskog člana Predsedniš­tva. Jasno je da će on ići na likvidacij­u BIH što izuzetno iritira međunarodn­u zajednicu. Takođe, očekuje se da Čović ide na delegitima­ciju izbora Komšića, a moguća je i međunarodn­a istraga ko je i kako glasao kao i reakcija ustavnih sudova i vosokog predstavni­ka BIH - navodi za “Blic” Janjić.

Jedno je sigurno, ceo region će patiti, ističe naš sagovornik.

- Međunarodn­a zajednica je nezadovolj­na novom destabiliz­acijom Balkana, a tu verovatno vidi i odgovornos­t Srbije koja se prema Republici Srpskoj ne ponaša kao matična država nego bira dobre i loše Srbe. Ovi rezultati izbora svakako odlažu širenje NATO u regionu i zaoštravaj­u tenzije u Makedoniji - smatra Janjić.

 ??  ?? Zapaljive izjave novih članova Predsedniš­tva BIH
Zapaljive izjave novih članova Predsedniš­tva BIH
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia