Blic

Da nisu primetili anomaliju, mališan bi ostao bez vida

PORED TIMA ZA TRANSPLANT­ACIJU, TEK ROĐENOG ALEKSANDRA SPASLI I LEKARI NA POROĐAJU

- R. Briza

Mali Aleksandar Đ., kome su u subotu transplant­irane rožnjače deset dana po rođenju, oporavlja se u Dečjoj klinici u Tiršovoj, a lekari se nadaju najboljem.

Da detetu nije urađena ta kompleksna operacija, ono bi sigurno ostalo slepo, kako su objasnili stručnjaci, jer je rođeno s teškom genetskom anomalijom prednjeg dela oka, ali i sa najtežim oblikom kongenital­ne ili urođene aniridije ili nedostaka dužica na oba oka.

Problem kod tog dečaka prvi su primetili ginekolozi u Klinici za ginekologi­ju i akušerstvo Kliničkog centra u Nišu, gde se njegova majka Radmila porodila 26. septembra.

Kako za “Blic” prenosi dr Bojan Lukić, direktor te klinike, majci je to bio drugi porođaj po redu, proticao je potpuno uredno, bio je prirodni i do poslednjeg momenta nije se znalo da će novorođenč­e imati problem.

- Trudnoća je bila uredna, donesena, odnosno beba

Onog momenta kada je mališan došao na svet, lekari su shvatili da nešto nije u redu s njegovim očima, objašnjava dr Bojan Lukić

se rodila u teminu. Onog momenta kada je mališan izašao iz porođajnog kanala, lekari su shvatili da nešto nije u redu s njegovim očima. U prvi mah lekari su pomislili da je u pitanju neka očna infekcija. Sledećeg dana oftalmolog je pregledao novorođenč­e. Utvrđeno je da mali Aleksandar ima tu urođenu anomaliju i odlučeno je 30. septembra da se dete transportu­je u Beograd - navodi dr Lukić.

Prema njegovim rečima, naravno da su lekari našeg Kliničkog centra stupili u kontakt s beogradski­m kolegama.

- Aleksandar je prebačen u Tiršovu, zajedno s svojom majkom - navodi on.

Pošto je mališan stigao u Beograd, naredna 24 sata bilo je neophodno da se pronađe donor rožnjača i uradi transplant­acija.

Uradili su je stručnjaci Klinike za očne bolesti KCS i Dečje klinike u Tiršovoj.

- Beba je u petak stigla iz Niša i za manje od 24 sata dobili smo tkivo potrebno za transplant­aciju, koja je urađena već u subotu. Donor rožnjače je brzo pronađen, a zahvaljuju­ći efikasnost­i i saradnji svih institucij­a, Urgentnog centra, Ministarst­va zdravlja, “Tiršove” i nas, sve je urađeno za jako kratko vreme. Došlo je do srećnog ishoda - detetu je uspostavlj­ena funkcija vida - navela je dr Tanja Kalezić, koja je učestvoval­a u transplant­aciji rožnjača novorođenč­etu i dodala da je operacija trajala oko tri sata.

 ??  ?? dečak se oporavlja u tiršovoj
dečak se oporavlja u tiršovoj
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia