Blic

Filozof tražio podršku pa napao Kostića

NE STIŠAVA SE BURA U VEZI S PRIJEMOM U SRPSKU AKADEMIJU NAUKA

- A. Latas

Filozof Slobodan Divjak optužio je predsednik­a SANU Vladimira Kostića da ta institucij­a prima ljude po podobnosti, ali mu jer Kostić odgovorio dokazima da je sam Divjak od njega bezuspešno tražio pomoć.

Odeljenje društvenih nauka Srpske akademije nauka i umetnosti primilo je u maju pet od ukupno 30 kandidata, ali se repovi tog izbora vuku i ove jeseni. Da li je u pitanju odabir poslušnih, a ne onih koji su svojim radom to zaslužili, kako sugeriše Divjak, ili neosnovani napadi razočarano­g kandidata, kako odgovara Kostić, još se bistri.

- Na samom početku izbora, zajednički prijatelj na fakultetu na kome radim tražio je da mi dostavi biografiju i spisak radova Divjaka. Ja sam mu objasnio da se ne mogu mešati u izbore, ali je on samoinicij­ativno, ipak, ostavio mojoj sekretaric­i kovertu - napisao je Kostić u pismu objavljeno­m u listu „Danas“.

U toj koverti, uz izvinjenje prijatelja što je to ipak uradio, bilo je i pismo koje potpisuje Divjak, tada kandidat za ulazak u SANU, u kom on od Kostićevog prijatelja traži da zamoli predsednik­a Akademije da lobira za njega.

„Ako kojim slučajem prođem, na sledećem konkursu ti ćeš biti kandidat koji će biti predložen iznutra, iz Akademije“, sugeriše Divjak Kostićevom prijatelju svoje namere ako postane član.

Predsednik SANU kaže da je čitanjem ovih pisama izvukao jasan zaključak o moral- nom kredibilit­etu filozofa Divjaka i dodaje da s njim neće da polemiše. Kako dodaje, pisma je morao da obnaroduje jer već mesecima trpi napade ovog filozofa u javnosti.

S druge strane, Divjak je u više navrata izjavljiva­o da su pojedini kandidati favorizova­ni, dok za Kostića kaže kako se najviše istakao u pokušajima da potpuno neutralizu­je kritički potencijal SANU kao institucij­e.

- Ne može neki kandidat koji ima sedam puta manju citiranost od drugoga kandidata da bude favorizova­n u odnosu na njega. Kvantitati­vni pokazatelj­i onih koji su „prošli“nisu objavljeni na sajtu Akademije zbog straha od kritičkih reakcija relevantne javnosti. Ali, srećom, u eri interneta ništa se ne može sakriti. Na „Guglu“se može videti da su iz bubnja izvučeni i oni koji nemaju nijednu knjigu ili imaju samo dve - izjavio je Divjak.

Kako dodaje, od prijatelja koji se lično uverio, saznao je da su svi paketi u kojima su knjige kandidata ostali zapečaćeni originalni­m pečatom, te da koverte sa ličnom dokumentac­ijom nisu uopšte otvarane. To je dokaz da su članovi birani na voluntaris­tički način bez upoređivan­ja referenci kandidata. Divjak zato zahteva da pri izboru kandidata javnost ima uvid u svaku tačku izbornog procesa, te da se ukine tajno glasanje po odeljenjim­a.

„Ako prođem, na sledećem konkursu ti ćeš biti kandidat iznutra“

 ??  ?? kostić odbio da lobira pa ispao grbav
kostić odbio da lobira pa ispao grbav

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia