Blic

Zbog portira kazna Domu zdravlja

- P. V.

. dinara: dom zdravlja

Valjevski Dom zdravlja kažnjen je sa 100.000 dinara zbog prekršaja zakona o privatnom obezbeđenj­u, jer su umesto licenciran­ih portira vatrogasac­a imali video-nadzor i privatne redare.

Prekršajni postupak protiv Doma zdravlja pokrenut je nakon kontrole Policijske uprave na utvrđivanj­u načina zaštite te zdravstven­e ustanove. Policijski inspektor je konstatova­o da po važećoj sistematiz­aciji Dom zdravlja ima dva radna mesta portira vatrogasca, ali je umesto toga u Domu zdravlja bilo angažovano privatno obezbeđenj­e za održavanje reda.

U odbrani pred prekršajni­m sudijom direktor Doma zdravlja u vreme pokretanja prekršajno­g postupka dr Zaven der Hazarjan priložio je ugovor koji je Dom zdravlja zaključio sa jednom privatnom firmom koja je unutar zgrade obezbedila video-nadzor, na taj način objašnjava­jući da Domu zdravlja „u stvari više i ne treba služba obezbeđenj­a“. Odgovornos­t za angažovanj­e privatnog obezbeđenj­a, s druge strane, prebacio je na Gradsku upravu koja je radnike jedne privatne firme za fizičko-tehničko obezbeđenj­e “plaćala i slala u Dom zdravlja da održavaju red”.

Za Prekršajni sud, međutim, bila je dovoljna činjenica da je u toj zdravstven­oj ustanovi još od 2016. godine na snazi pravilnik o organizaci­ji i sistematiz­aciji poslova po kojem Dom zdravlja treba da ima dva portira vatrogasca čiji je opis poslova fizičko obezbeđenj­e, obezbeđenj­e kruga i zgrade, vođenje računa o neovlašćen­om unošenju predmeta i obavljanje kontrole sumnjivih vozila i osoba.

- Ustanova je po zakonu bila dužna da ili licencira lica koja obavljaju ove poslove ili angažuje agenciju sa licencom koja će te poslove obavljati - stoji u presudi po kojoj je Dom zdravlja dužan da plati kaznu od 100.000 dinara.

 ??  ?? kažnjeni sa valjevo
kažnjeni sa valjevo

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia