Blic

Jabuka tri dinara, za jedan litar nafte čak 58 kilograma

Godina koja je drastično oborila cenu maline, kupine i jagode ništa bolje neće doneti ni proizvođač­ima jabuke iz jugozapadn­e Srbije.

- vladimir lojanica

JEDNA GAJBICA, U KOJU MOŽE DA STANE 12-14 KILOGRAMA, KOŠTA 67 DINARA ILI VREDI KAO 22 KILOGRAMA VOĆA

Ogromne količine industrijs­kih sorti, zbog nemanja računice će propasti, dok će prvoklasna jabuka, čija cena je u magli i čiji otkup kasni, doneti tek sitan ćar u poređenju sa uloženim.

Kao razlozi svemu navode se obiman rod, koji je doneo veću ponudu, ali manji kvalitet, grad koji je vrste koje se koriste u ishrani preselio u nižu klasu, ali i nedavna afera koja je za epilog imala hapšenje zbog izvoza u Rusiju voća uvezenog iz EU. Za tradiciona­lno voćarski ariljski i požeški kraj i dodatni problem - od kako je “Budimka” prestala sa radom u ovom regionu nema iole većeg otkupljiva­ča.

Početkom berbe kilogram “padalica” - industrijs­ke jabuke, u Arilju i okolini se plaćao 11 dinara. Cena je naglo spala na osam, pa na pet, pa na četiri, pa na tri i po dinara.

- Sada je plaćaju po tri dinara. I to samo na nekoliko mesta, mnogi su i prestali sa otkupom. Puno je vlasnika plantaža koji po ovoj ceni ne žele da je prodaju, ali i to košta rada, jer se opala jabuka, koja stvara kiselost zemiljišta lošu po stablo i pogoduje glodarima, mora pokupiti - priča za “Blic” Desimir Stojković, proizvođač iz Bogojevića kod Arilja.

On za “Blic” izvlači računicu kojom objašnjava koliko će proizvođač­i jabuke ove godine ostati u minusu.

- Sa hranom i prevozom jedan radnik me košta minimum 3.000 dinara. Ako je cena tri dinara, znači da jedan radnik, da bi otplatio sebe, mora da ubere jednu tonu dnevno, što je nemoguće. A da bih pokrio troškove jednog litra nafte, treba mi 58 kilograma jabuke. Da bi jabuka bila kvalitetna mora se prskati 15-20 puta. A samo jedno prskanje me košta 10.000 dinara. To znači da moram da prodam više od tri tone jabuke samo da bih pokrio troškove jednog prskanja. Jedna gajbica, u koju može da stane 12-14

kilograma, košta 67 dinara ili vredi kao 22 kilograma voća - priča Bogojević.

Jabuka je, priznaju poljoprivr­ednici,

ove godine izuzetno dobro rodila. Ionako veliku konkurenci­ju na tržištu industrijs­kih voćki zaoštrile su finije sorte koje je oštetio grad i koje će, umesto u rafove, morati u preradu.

- Do sada je 60-70 odsto jabuke koja se proizvodi da bi se sveža prodavala išlo u prvu klasu, a ove godine će u markete jedva 10-15 odsto roda. Od industrijs­ke jabuke najbolje profitiraj­u nakupci koji dolaze sa strane. Kako nema velikog otkupljiva­ča, kao što je nekada bila “Budimka”, mi smo im pogodan kraj za zaradu. Ovde kupuju za tri, a u Šapcu preprodaju za osam dinara - priča za “Blic” Milan Šelović iz okoline Požege.

U Stupčevići­ma iz Arilja, kaže Branko Borisavlje­vić koji ima plantažu od 4,5 hektara, nedavno se pojavio predstavni­k jedne firme koji je nezvanično spomenuo cenu od 20 do 25 dinara za kilogram prvoklasni­h sorti.

- A onda sam čuo da je taj čovek, navodno zbog malverzaci­ja oko uvoza voća iz EU i preprodaje u Rusiju, uhapšen. Niko drugi za sada ne nudi otkup, niti je otkup počeo, a ranijih godina u ovo vreme je uveliko trajao. Tek ubranu jabuku smo tovarili kupcima na kamione, a sada smo primorani da je skladištim­o - kaže Borisavlje­vić.

Prethodnih godina, dodaje, kilogram je prodavao i za 40 dinara. Ove jeseni, pod uslovom da proda rod po onih 20-25, ostaće mu oko 300.000 dinara zarade. Premalo, kaže, s obzriom na to da njegova plantaža od februara do sredine oktobra zahteva svakodneva­n rad.

 ??  ?? početkom berbe kilogram „padalica“bio je dinara, a zatim je cena padala iz dana u dan. seljacima se ne isplati da je beru i kupe, a ne smeju ni da je ostave na zemlji jer povećava kiselost zemljišta
početkom berbe kilogram „padalica“bio je dinara, a zatim je cena padala iz dana u dan. seljacima se ne isplati da je beru i kupe, a ne smeju ni da je ostave na zemlji jer povećava kiselost zemljišta

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia