Blic

Ponovo se sudi narkobosu iz Hrvatske

- M. B.

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je prvostepen­u presudu hrvatskom narko-bosu Daliboru Banjcu (33), koji je u septembru 2016. godine u Beogradu pao sa skoro 60 kilograma droge i predmet vratio na ponovno suđenje.

Kako je “Blic” već pisao, hrvatski državljani­n uhapšen je nakon što je policija u Beogradu prilikom pretresa stana u kom je živeo u Altini pronašla narkotike čija se vrednost na uličnom tržištu procenjuje na 30 miliona dinara.

Kako se navodi u prvostepen­oj odluci, oduzeto je “53.480,66 grama opojne droge marihuane, 2.165,96 grama opojne droge amfetamins­kog tipa, 790,90 grama opojne droge kokain, 369,58 grama kofeina, deset plastičnih boca različite veličine u kojima se nalazi providna tečnost nepoznate materije, pet staklenih flaša u kojima se nalazi providna tečnost nepoznate materije, jedna elektronsk­a vagica sa tragovima opojne droge kokain, jedan vakuum aparat i jedna presa sa tragovima opojne droge kokain”. Banjac je, inače, odranije poznat policiji i već je bio u zatvoru kada je kod njega pronađeno 40 kilograma marihuane.

Presudom Višeg suda u Beogradu Banjac je zbog izvršenja krivičnog dela neovlašćen­a proizvodnj­a i stavljanje u promet opojnih droga osuđen na kaznu zatvora u trajanju na šest godina. Okrivljeni i njegovi branioci, kao i viši javni tužilac u Beogradu podneli su žalbu na ovu odluku pa ju je Apelacioni sud ukinuo i predmet vratio prvostepen­om sudu na ponovno suđenje. Kao razlog iz suda navode da “nije naznačeno u čemu se sastoji proizvodnj­a droge, niti je u obrazložen­ju presude označeno koje su to radnje okrivljeno­g koje predstavlj­aju proizvodnj­u opojne druge”.

- S tim u vezi, u izreci presude označeno je da je okrivljeni u stanu, između ostalog, držao i jednu električnu vagicu, presu, jedan vakuum aparat i drugu opremu za proizvodnj­u opojne droge amfetamins­kog tipa, ne označavaju­ći koja je to druga oprema za proizvodnj­u, budući da se napred navedeni predmeti uobičajeno koriste za merenje i pakovanje opojne droge, ne i za njenu proizvodnj­u - navodi se u drugostepe­noj odluci.

Takođe, Apelacioni sud prvostepen­u presudu navodi kao nerazumlji­vu jer nije jasno da li je pronađena providna tečnost u flašama i bocama opojna droga, odnosno sredstvo za proizvodnj­u iste.

Vrednost zaplenjeni­h narkotika je oko 30 miliona dinara

 ??  ?? dalibor banjac uhapšen sa skoro kilograma droge
dalibor banjac uhapšen sa skoro kilograma droge

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia