Blic

Slogan sudnjeg dana je Roboti dolaze

Šta su to kreativne industrije? Moram odmah da kažem da nisam veliki ljubitelj naziva jer je u pitanju direktno i ne baš spretno prenošenje engleskog izraza “creative industries”, samo što ta reč tamo ima malo šire značenje

- 3LĢH Lazar Džamić*

MALO MI JE prihvatlji­viji termin “kreativna ekonomija”, mada i ovo mnogi osporavaju. Koncept je proizašao iz ere Tonija Blera u Britaniji i opisuje fokus na razvoj delova ekonomije koji u svom fokusu imaju kreiranje i eksploatac­iju ideja, intelektua­lne svojine, podataka i digitalne tehnologij­e. Najveće oblasti, tradiciona­lno, jesu razvoj različitih vrsta sofvera i IT, mediji i izdavaštvo, oblast, marketing usluga, film i muzika, vizuelne i izvođačke umetnosti, arhitektur­a… Lista nije konačna i u nekim zemljama obuhvata i po dvadesetak oblasti privrede, uključujuć­i i stare zanate, čak i turizam...

Ova oznaka je jednim delom simbolična i označava fokus na novije oblasti takozvanog postindust­rijskog društva, dok s druge označava čitav spektar principa i pristupa koji jesu malo drugačiji od upravljanj­a resursima i talentima u tradiciona­lnoj industriji.

Ono što je interesant­no u vezi s ovim delatnosti­ma jeste da su one multiplika­tor ostalih. Drugim rečima, one vode i podržavaju inovaciju u svim drugim oblastima. Nema danas uspešnog proizvoda bez dobrog marketinga, dizajna, promocije, ali i onlajn prodaje, potrošačko­g servisa... Uspešni proizvodi, čak i mašine, danas zahtevaju dobar dizajn. Uspešni softveri nisu samo kodiranje, već i čitava lista specijalis­tičkih zanimanja koje ih čine lakim za upotrebu i čak lepim. Kulturne delatnosti razvijaju takozvanu meku moć jedne zemlje, njenu reputaciju i percepciju u svetu.

Kreativna ekonomija je jedna od naših najvećih šansi da uhvatimo korak sa svetom i pripremimo se za predstojeć­i talas automatiza­cije i robotizaci­je, koji nas već polako zapljuskuj­e.

Britanija trenutno od kreativnih industrija zarađuje 10,5 miliona funti na sat, dok firme iz ovih oblasti takođe rastu mnogo brže i proizvode više dodate vrednosti za privredu, i do nekoliko puta, od sličnih u tradiciona­lnim privrednim oblastima. I kod nas je ovo najbrže rastući privredni sektor prema istraživan­ju Svetske banke.

Nema poslovne oblasti, biznisa, dela života i društva koje kreativne industrije ne dotiču.

Kulturni proizvodi ne samo da obogaćuju naš život već mogu da postanu i uspešni komercijal­ni proizvodi, kao što su Senke nad Balkanom. Pogledajte bilo koji uspešan biznis u svetu, a često i kod nas, u posednjih desetak godina i videćete da je u srcu tog uspeha kombinacij­a kreativnih industrija.

Međutim, mi kao društvo i kao država to moramo i da organizova­no podržavamo. Jedna od ključnih oblasti podrške jeste obrazovanj­e, jer bi ono trebalo da kreira kreativne ljude koji bi nastavili da razvijaju ovaj sektor, nadamo se iz Srbije… To zahteva veliku promenu našeg obrazovanj­a i stimulacij­u preduzetni­štva.

S druge strane, to drugačije obrazovanj­e može da nas zaštiti od tog bauka koji kruži svetom: bauka sumraka mnogih zanimanja i profesiona­lnih zvanja pod nezaustavl­jivim pritiskom modernih tehnologij­a. Strašilo koje ga nosi su dva združena fenomena: automatiza­cija svega i sve prisutnija “kognitizac­ija” našeg okruženja - proliferac­iju “pametnih” uređaja i sistema, često podržanih različitim nivoima veštačke inteligenc­ije (AI). Slogan sudnjeg dana je “Roboti dolaze”. Pametne kompanije i zemlje usvajaju novu optiku koja se tiče obrazovanj­a za poslove sadašnjost­i i bliske budućnosti. Prvo, sve više modernih zanimanja su hibridna, zahtevaju neobične mešavine znanja: tehnologij­u i psihologij­u, dizajn i kodiranje, mašinstvo i 3D štampu… U svetu trenutno postoji nekoliko stotina zanimanja vezanih za kreativne industrije koja su potpuno uobičajena - a nisu priznata u obrazovnom sistemu Srbije, pa je teško dobiti akreditaci­ju za obuku! Drugo, moderna zanimanja i poslovna okruženja su previše kompleksna za jednu osobu - timski rad je sada skoro svuda pravilo. I treće, brzina modernog tržišta i načina rada zahtevaju agilnije strategije i načine rada, prepoznava­nja talenta, interne organizaci­je i ličnog i timskog usavršavan­ja.

Kreativne industrije su kod nas jedina lokomotiva ovog novog obrazovanj­a jer se skoro sva ekspertiza nalazi u kreativnim strukama, mnogo manje u obrazovnim institucij­ama.

To je jedna neočekivan­a promena uloga. Ali i velika šansa, pošto već imamo domaće svetske šampione u ovim delatnosti­ma, koji bi mogli da nas povedu sa sobom. Ako ih kao država i društvo pustimo.

Savet za kreativne industrije koji je sazvala premijerka Brnabić ima kao misiju da proba da stimuliše ovu razmenu. Da predlaže rešenja koja bi popravila situaciju u raznim oblastima. Kako da brže akredituje­mo nova zanimanja koja su već standardna u svetu, kako da brže priznamo diplome uglednih svetskih fakulteta, kako da rešimo dugoročno finansiran­je ključnih kulturnih događaja, kako rešiti legalni i poreski status honoraraca i slobodnih umetnika, kako ukloniti barijere za razvoj umetničkog tržišta - i još dvadesetak drugih predloga koji su sada u proceduri razmatranj­a Vlade ili čak u fazi implementa­cije. *predavač, nekadašnji direktor planiranja u Google UK i član Saveta za kreativne industrije koji je osnovala Vlade Srbije

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia