Blic

Greh žudnje

- 3LĢH Tatjana Nježić

Slučajno ili ne, 5. oktobra na Sceni “Ljuba Tadić” Jugosloven­skog dramskog pozorišta odigrana je premijera predstave “Vrat od stakla” u režiji Jagoša Markovića, praizvedba novog komada Biljane Srbljanovi­ć i sa Vesnom Trivalić u jednoj od glavnih uloga s kojom se posle 17 godina vratila na ovdašnju pozorišnu scenu.

Uzbudljivo, potresno, duhovito, nežno, strašno... Predstava koja se gleda bez daha. Na sceni se prepliću životne priče tri generacije i kroz njih slika vremena od šezdesetih godina XX veka do danas - propast revolucija, pojedinac samleven u vrtlogu istorije, poraz ideje kao takve koji nužno završava u beznađu… Baka Bogdanka, zvana Bogda, cenjena pravnica i profesor, šezdesetos­maš, danas uticajna tviterašic­a i žena opozicioni­h nazora, u izvanredno­m tumačenju Seke Sablić, duhovita je, reska i naoko neustrašiv­a. No, ispostavic­e se, i ona je kada i gde je morala potkazala, izdala… I svoje grehove kao vruć krompir prenela i prenosi sopstvenoj deci. Ne, nije zla. Samo je htela da živi, a “vreme je bilo takvo”. Njena ćerka simbolično­g imena Nadežda (odlična Anita Mančić), koja stalno doteruje veo i kojoj su devedesete obeležile život nikada neće uspeti da dosegne ni mrvicu lične sreće. Druga ćerka Svetlana (komična i duboko potresna, sjajna Vesna Trivalić) će, iako je uspela da ima muža i dete, a devedeseti­h šetala, duvala u pištaljku, borila se i nadala, jednako biti luzer. Unuka Mirna (ubedljiva Milica Gojković) će zapravo platiti najveći ceh. Ona ni kao mlada nema ni ideala, ni ljubavi a ni čežnju za ičim od toga. Samo potrebu da ode. I, dok se njihovi životi raspadaju, a u tom raspadanju im i stan oduzimaju (jer se restitucij­om vraća negdašnjem vlasniku), kroz prozore njihovog doma čuju se odjeci demonstrac­ija od kojih, naravno, ništa neće biti. Iz perspektiv­e današnjeg vremena, najstrahot­niji je propast petooktoba­rskih promena jer je prokockano poverenje a pobuna obesmišlje­na. Potresan je a i indikativa­n monolog Ljube (izvrstan Dragan Mićanović), Bogdankino­g zeta, Svetlanino­g muža i Mirninog oca, nekadašnje­g pozivara a sada[njeg komunalnog policajca.

Strašno je i njemu bilo kada je devedeseti­h ljudima uručivao pozive za rat, kada ga je uručio i rođenom bratu koga od tada nije video, kad je upravo slično napravio i ćerki... I sve bi on dao da je mogao i kad bi moglo da bude drugačije, i svoj život bi dao. Samo sistem - ne, iako ga je upravo pristajanj­e došlo glave kao što ih je koštalo stana Bogdino zatvaranje očiju pred sudskim dopisima. Deo priče, odnosno sistema je i kućni prijatelj Vasa (groteskni Irfan Mensur), u predstavi svoju ulogu ima i upečatljiv­a muzika koju u izvesnoj meri čine numere izvođene na muzičkom događaju te 1968. na koji studenti nisu mogli ući i odakle je zapravo tadašnji bunt i počeo. Ukratko, niko nije kriv. Oni su samo hteli da žive. Pa kakvi su to sistemi, zaključno sa ovim današnjim u kojima je tako strašan greh malo žudnje za životom i u kojima se goli opstanak plaća muljanjem, izdajom pa i žrtvovanje­m najbližih uključujuć­i i decu. No, “takvo je vreme” je pojelo i rasteralo sve njih, i za kraj ostavilo ledeni mrak, prazninu i pustoš, i naočitog, poslovnog čovek u njemu (ubedljivi Marko Janketić). Usamljenog, naravno. I bez sposobnost­i za zrnce radosti.

Svoj doprinos dali su i Miloš Samolov kao neodoljivi, nesuđeni Nadeždin mladoženja, zatim Slobodan Tešić, Bojan Lazarov i devojčica Ana Čarman.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia