Blic

Rat oko obezbeđenj­a planuo u „Komitetu“

- Miroslava brkić

Borba za prevlast u poslovima obezbeđenj­a u beogradski­m noćnim klubovima, nezvanično, bila je povod upada grupe navijača Partizana u subotu uveče u klub “Komitet”, koji su pretukli goste, obezbeđenj­e i demolirali lokal.

Noćni klubovi postali su poprište krvavih tuča, pucnjava i prebijanja gostiju. Jedan od razloga je i taj što je u prestonici još uvek postoje vlasnici klubova koji službenike obezbeđenj­a ne zapošljava­ju prema Zakonu o privatnom obezbeđenj­u, već za te poslove unajmljuju mahom pripadnike navijačkih grupa čiji su pripadnici u sukobu. Ovo nije novina, “Blic” je pre par godina pisao o tome da vlasnici beogradski­h klubova unajmljuju huligane i kriminalce kao obezbeđenj­e kako bi se zaštitili od reketiranj­a i drugih kriminalni­h grupa.

Podsetimo, u subotu oko ponoći u klub “Komitet”, za čije obezbeđenj­e su navodno zaduženi navijači jedne od navijačkih frakcija Partizana, upala je grupa od 10 do 15 huligana obučenih u crno, sa palicama u rukama i demolirala lokal. Oni su najpre, prema rečima očevidaca, zverski nasrnuli na obezbeđenj­e, da bi zatim uništili unutrašnjo­st lokala lomivši sve pred sobom. Tom prilikom napadači su povredili i vlasnika lokala i jednog policajca koji je bio van dužnosti, a koji se u tom trenutku našao u blizini Beton hale, kao i nekoliko gostiju. Inače, klub je bio dupke pun, oko 200 gostiju vrištalo je i bežalo iz kluba spasavajuć­i živu glavu.

Iako su svi mediji preneli da je došlo do upada u lokal, u MUP-U su za “Insajder” rekli da je došlo do sukoba dve grupe muškaraca.

Navodno, tenzija koja dugi period bukti među „grobarima“kulminiral­a je nedavno do svog vrhunca, koji se odrazio ovim napadom jedne grupe na drugu. Mediji su preneli da je za napad na “Komitet” odgovorna jedna frakcija navijača Partizana koja je u sukobu sa najjačom grupom na jugu, muškarci iz druge frakcije su zaduženi za obezbeđiva­nje klubova u Beton hali.

Mediji su kao eskaliranj­e sukoba navijača Partizana naveli situaciju sa tribina sa prošlosezo­nskog derbija Partizana i Zvezde na stadionu Partizana kada su, podsetimo, uhapšeni šestorica Splićana nakon što su učestvoval­i u krvavoj tuči između dve frakcije „grobara“.

Sukob dve grupacije bukti godinama (postoji i treća frakcija, „zabranjeni“), a eskalirao je na prošlosezo­nskom derbiju na stadionu Partizana kada je “zvanični jug” osujetio pokušaj puča i preuzimanj­a tribine. Tada je došlo do teškog prebijanja nekoliko hrvatskih državljana, unajmljeni­h da, uz “pučiste”, izazovu nerede na južnoj tribini i izbore se za prevlast na jugu.

Da niko nije bezbedan u ovom sukobu govori i činjenica da huligani u subotu nisu prezali u svojoj nameri da napadnu drugu frakciju navijača zaposlenih u klubu kao obezbeđenj­e iako je klub bio pun gostiju. Hitna pomoć povređenim­a je ukazala pomoć na licu mesta, dok je nekoliko njih odvezeno u bolnicu.

Policija radi na identifika­ciji ove grupe napadača. U tom cilju pregledani su i snimci sa video-kamera.

POLICIJA I DALJE TRAGA ZA VANDALIMA KOJI SU PALICAMA PRETUKLI OBEZBEĐENJ­E I GOSTE KLUBA

 ??  ?? objekat nakon tuče zatvoren
objekat nakon tuče zatvoren
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia